Na hlavný obsah

Kolumbia hlási rekordný nárast úmrtí, zvýšil sa aj počet nových prípadov

Celkový počet obetí už presiahol 90 000.

Kolumbia hlási rekordný nárast úmrtí, zvýšil sa aj počet nových prípadov
Na snímke Primaciálna katedrála v hlavnom meste Bogota. Foto: pixabay.com

Kolumbia vo štvrtok (3. 6.) ohlásila 545 úmrtí pacientov s ochorením COVID-19 a 28 624 nových prípadov nákazy koronavírusom za predchádzajúcich 24 hodín. V oboch prípadoch ide o zatiaľ najhoršiu bilanciu od začiatku šírenia vírusu, uviedla v piatok (4. 6.) agentúra AFP.

Celkový počet úmrtí súvisiacich s covidom v tejto latinskoamerickej krajine presiahol už 90 000. Aj napriek nepriaznivému vývoju krajina postupne uvoľňuje protiepidemické opatrenia a od štvrtka (3. 6.) sa tam môžu opäť konať koncerty alebo športové zápasy s obmedzenou kapacitou divákov.

Podľa kolumbijského ministerstva zdravotníctva sa v 50-miliónovej krajine od začiatku pandémie infikovalo zhruba 3,4 milióna ľudí. Štát čelí tretej vlne epidémie a zaznamenáva nárast prípadov úmrtí. V pomere k počtu obyvateľov má Kolumbia štvrtý najvyšší počet zomretých na koronavírus v regióne Latinskej Ameriky po Peru, Brazílii a Mexiku.

Za nárast môžu protesty

Vláda prezidenta Ivána Duqueho spája zlú epidemickú situáciu s hromadnými protestami. Nepokoje v Kolumbii rozprúdil koncom apríla návrh daňovej reformy, ktorý vláda neskôr stiahla.

Dôvodom protestov je ale dlhodobá sociálna nerovnosť, pre ktorú Kolumbijci vyšli do ulíc už na jeseň 2019. Vtedy protesty utlmila pandémia covidu, ktorá ale neskôr ešte väčšmi prehĺbila sociálne rozdiely. Od konca tohto apríla si podľa mimovládnych organizácií protesty vyžiadali asi 60 obetí a stovky zranených.

Hoci v troch najväčších mestách – Bogote, Medellínu a Cali – sú jednotky intenzívnej starostlivosti zaplnené z viac ako 96 percent, krajina postupne uvoľňuje opatrenia. Nanovo sa napríklad môžu konať koncerty alebo športové stretnutia s hľadiskom zaplneným maximálne na 25 percent, uvádza agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet