Na hlavný obsah

Kombinácia vakcín AstraZeneca a Pfizer posilňuje imunitnú reakciu, píšu Nemci

Ide o predbežné výsledky.

Kombinácia vakcín AstraZeneca a Pfizer posilňuje imunitnú reakciu, píšu Nemci
Na snímke vľavo očkovacia látka konzorcia Pfizer/BioNTech a vpravo AstraZeneca. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Zaočkovanie kombináciou vakcín od spoločnosti AstraZeneca a konzorcia Pfizer/BioNTech vytvára silnejšiu imunitnú reakciu než podanie dvoch dávok rovnakej vakcíny.

Naznačuje to štúdia, ktorú zverejnila v stredu (9. 6.) Sárska univerzita. Výsledky sú predbežné a zatiaľ neboli v plnom rozsahu vyhodnotené, upozorňuje portál Deutsche Welle (DW).

Do testov v univerzitnej nemocnici v meste Homburg v spolkovej krajine Sársko na západe Nemecka sa zapojilo 250 ľudí. Výskumníci ich rozdelili do troch skupín.

Prvá dostala dve dávky vakcíny AstraZeneca, ďalšia po dvoch dávkach prípravku Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a účastníkov v tretej skupine najskôr zaočkovali vakcínou od AstraZenecy, následne im podali druhú dávku Comirnaty.

Dva týždne po podaní druhej dávky výskumníci zmerali imunitné reakcie. U ľudí, ktorí dostali dve dávky vakcíny Comirnaty alebo kombináciu AstraZeneca-Comirnaty sa vyvinulo zhruba desaťnásobne viac protilátok než u tých, ktorých zaočkovali dvojitou dávkou AstraZeneca.

Čo sa týka takzvaných neutralizujúcich protilátok, ktoré bránia vírusu preniknúť do buniek, priniesol mix vakcín „ešte o niečo lepšie výsledky“ než dve očkovania vakcínou Comirnaty, uviedla Martina Sesterová – profesorka imunológie zo Sárskej univerzity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet