Na hlavný obsah

Koniec mobilných telefónov v školách, navrhuje britský minister školstva

Odbory však vidia aj naliehavejšie problémy.

Koniec mobilných telefónov v školách, navrhuje britský minister školstva
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Britský minister školstva Gavin Williamson chce v školách v Spojenom kráľovstve plošne zakázať používanie mobilných telefónov žiakmi po celý čas vyučovania. Informoval o tom v utorok (29. 6.) portál iNews.

Mobilné telefóny podľa neho deti rozptyľujú a sú zlé pre ich duševné zdravie. Minister plán predstavil v rámci parlamentných konzultácií o správaní detí v školách.

Riaditelia škôl sú ale presvedčení, že minister chce vyhlásením len odviesť pozornosť od tém, ktoré sú pre budúcnosť britského školstva oveľa podstatnejšie.

„Mobilné telefóny nie sú len rušivé, ale ak sa používajú nevhodne alebo nadmerne, môžu mať škodlivý vplyv na duševné zdravie a pohodu žiaka. Chcem, aby bol školský deň bez mobilov,“ uviedol minister Williamson.

„Všetky školy by mali byť bezpečným miestom, ktoré umožní mladým sa rozvíjať a učiteľom vyniknúť,“ dodal minister.

Zakrývanie skutočných problémov

Odbory zastupujúce riaditeľov škôl a učiteľov ale oponujú, že rozhodnutia o zákaze mobilných telefónov by mali zostať v kompetencii jednotlivých škôl, ktoré už mobily v mnohých prípadoch vo svojich budovách zakázali.

Zároveň vinia ministra, že tému zneužíva na odvedenie pozornosti od vládnych neúspechov vo vzdelávaní počas pandémie koronavírusu, píše The Guardian.

„Riaditelia škôl by dali prednosť tomu, aby minister školstva navrhol ambiciózny plán obnovy po pandémii a vysvetlil, ako mieni minimalizovať narušenie vzdelávania v budúcom školskom roku,“ uviedol generálny sekretár asociácie učiteľov Geoff Barton.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet