Na hlavný obsah

Kontrola v ružinovskom domove dôchodcov zistila porušenie zákona

Prípad možného týrania rieši aj polícia.

Kontrola v ružinovskom domove dôchodcov zistila porušenie zákona
Domov dôchodcov v Ružinove. Foto: RTVS

V domove dôchodcov v bratislavskom Ružinove porušili zákon o sociálnych službách v interných dokumentoch, poskytovateľ tiež nevedel preukázať poskytovanie odbornej činnosti. V zariadení, kde v marci potvrdili týranie seniorov, Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ukončil kontrolu koncom mája. Aby sa predchádzalo zlému zaobchádzaniu so seniormi, rezort práce a sociálnych vecí pripravuje zmenu legislatívy.

U seniorov sa prejavovali silné znaky zanedbania, nedostatočnej hygieny a odopierania jedla. Mali modriny, tržné rany a mizli im osobné veci. Prípad rieši polícia a podozrivými sú bývalí zamestnanci zariadenia. Kontrola potvrdila, že došlo k porušeniu zákona o sociálnych službách.

„Poskytovateľ nevedel preukázať poskytovanie odbornej činnosti, teda pomoci pri odkázanosti fyzickej osoby na pomoc inej fyzickej osoby, najmä pri sebaobslužných úkonoch imobilných prijímateľov sociálnej služby,“ vysvetlila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Opatrovateliek je málo

Ružinovský domov dôchodcov musí prijať opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov a urobiť tak do konca júla. Podľa expertov, opatrovateliek je málo a ich práca si vyžaduje odbornú kvalifikáciu.

Na tento problém dlhodobo upozorňuje aj prezidentka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb Mária Kovaľová. „Kurz opatrovania je iba v rozsahu 220 hodín a v posledných rokoch sa opatrovateľkami stávali ľudia, ktorí boli dlhodobo nezamestnaní. Upozorňujeme tu na veľmi veľké riziko aj fluktuácie.“

Zákon na ochranu starších a kontrola DSS

Podľa prezidentky Fóra na pomoc starším Ľubice Gálisovej je potrebné prijať zákon na ochranu starších. „Musí byť stanovené, kto to bude kontrolovať a pomenovať, čo to je aj to týranie, násilie, zlé zaobchádzanie, zanedbávanie starostlivosti,“ podotkla.

Verejná ochrankyňa práv zverejnila ešte pred dvomi rokmi správu z prieskumu systému kontroly zariadení pre seniorov. Z neho vyplynulo, že DSS nepreverujú v dostatočnom počte a frekvencii.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí priznáva, že kontroly sú aktuálne rozdrobené na rozličné inštitúcie a organizačné zložky štátnej správy, čo sťažuje ich operatívnosť a efektívnosť. Rezort však pripravuje legislatívne zmeny v oblasti inšpekcie v sociálnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko