Na hlavný obsah

Kovařík: Išli by sme proti sebe, keby sme pracovali tak, ako nám pripisujú istí politici

O anarchii v polícii podľa neho „nemôže byť ani reč“.

Kovařík: Išli by sme proti sebe, keby sme pracovali tak, ako nám pripisujú istí politici
Na snímke prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík. Foto: TASR

Prezident policajného zboru Peter Kovařík sa ohradil proti vyjadreniam politikov, ktorí dehonestujú prácu polície. Tá si podľa neho plní všetky úlohy, ktoré jej vyplývajú zo zákona. Uviedol to v stanovisku, ktoré v stredu 16. júna poskytla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ako uviedol, len v rokoch 2020 a 2021 zrealizovala polícia desiatky akcií, v rámci ktorých obvinili viac ako sto osôb.

Podčiarkol, že ide o najzávažnejšie trestné činy, z ktorých obvinili osoby z prostredia justície a spravodlivosti, prokuratúry, polície a podnikateľského prostredia bez ohľadu na politickú príslušnosť.

Anarchia v polícii?

„Tieto osoby zastávali vysoké funkcie v štátnych orgánoch, ktorých úlohou bolo garantovať funkčnosť štátneho mechanizmu. O tom, či sa svojim povinnostiam spreneverili, budú rozhodovať nezávislé súdy,“ zhodnotil Kovařík v stanovisku.

O anarchii v polícii podľa neho „nemôže byť ani reč“. „Žiadne kontrolné mechanizmy neboli zrušené, v súčasnosti pripravujeme návrhy na ich jasnejšie definovanie, aby si ich nikto nemohol vykladať podľa svojich potrieb,“ skonštatoval s tým, že existujú aj ďalšie kontrolné mechanizmy, od prokurátorov až po súdy.

„Všetci si uvedomujeme, že by sme išli sami proti sebe, keby sme pracovali takým spôsobom ako nám pripisujú niektorí politici. Odmietame sa zapájať do politických bojov. To, čo potrebujeme, je priestor na prácu,“ skonštatoval.

Vyšetrovanie policajnej inšpekcie

Kovařík vyhlásil, že je kontraproduktívne, keď tí, čo nepoznajú reálny stav, osočujú vyšetrovateľov a hodnotia ich prácu. Zdôraznil, že každá policajná zložka má svoje opodstatnenie, či už je to NAKA alebo Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

„Medializované informácie o údajnom manipulovaní vyšetrovania preveruje útvar na to určený, v právnom štáte to tak fungovať má a aj to funguje. Neštandardné je, ak tu niekto definuje, čo je pravda a vynáša rozsudky,“ dodal.

Je presvedčený, že výsledok vyšetrovania ÚIS je dôležitý nielen pre verejnosť, ale aj políciu ako takú. „Pred problémami sa neskrývame, ale ich riešime,“ uzavrel Kovařík.

Stanovisko policajného prezidenta prišlo v čase, keď opozícia hovorí o podozreniach o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá kolovala aj na internete. Strana Smer-SD s podporou mimoparlamentnej Hlas-SD pre podozrenia iniciovala aj odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko