Na hlavný obsah

Krajiny EÚ schválili klimatický zákon

Únia chce dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Krajiny EÚ schválili klimatický zákon
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Členské krajiny Európskej únie v pondelok (28. 6.) formálne schválili takzvaný klimatický zákon, ktorý stanovuje záväzné pravidlá pre dosiahnutie spoločných emisných cieľov EÚ.

Kľúčová norma environmentálnej stratégie EÚ určuje postup, akým by mala Únia do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu, teda neprodukovať žiadne emisie skleníkových plynov, prípadne ich vyvážiť napríklad výsadbou nových stromov.

Zákon už minulý týždeň schválil Európsky parlament, pondelkové hlasovanie tak bolo posledným krokom legislatívneho procesu, uviedla Rada EÚ na svojich stránkach. Novinka začne platiť uverejnením v oficiálnom vestníku EÚ.

Zákon podporili zástupcovia všetkých členských krajín s výnimkou Bulharska, ktoré sa zdržalo hlasovania, uviedla agentúra Reuters. „Konečný kompromis dostatočne neodráža našu národnú pozíciu,“ uviedol hovorca bulharskej vlády bez ďalších podrobností.

„Srdečne vítam tento posledný krok k prijatiu úplne prvého európskeho zákona o klíme, ktorý do legislatívy zakotvuje cieľ klimatickej neutrality do roku 2050. Dohoda na európskom zákone o klíme bola pre portugalské predsedníctvo prioritou a som rád, že sme ju spoločne dotiahli do úspešného konca,“ vyhlásil Joao Pedro Matos Fernandes, minister životného prostredia Portugalska, ktoré do konca mesiaca predsedá rokovaniam únijných krajín.

Norma prevádza do právne záväznej podoby plán, na ktorom sa štáty a europoslanci zhodli vlani. Únia podľa neho obmedzí do roku 2030 emisie skleníkových plynov, namiesto o pôvodne plánovaných 40 percent, minimálne o 55 percent v porovnaní s rokom 1990.

Rozpracovanie podrobných návrhov cesty k nulovým emisiám bude v najbližších mesiacoch a rokoch na Európskej komisii. Tá chce najskôr v polovici júla predstaviť ambicióznejšie záväzky v podiele obnoviteľných zdrojov energie či emisií z automobilovej dopravy.

Zákon o klíme tiež vyžaduje, aby Brusel zriadil nezávislý odborný orgán, ktorý by poskytoval poradenstvo ku klimatickej politike a mechanizmus na výpočet celkových emisií, ktoré môže EÚ vyprodukovať v rokoch 2030 – 2050 na splnenie vlastných cieľov, uvádza Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet