Na hlavný obsah

Kráľovná Alžbeta II. privítala na zámku Bidena s manželkou

Ide o štvrtý prezidentský pár z USA, ktorý zavítal do Windsoru.

Kráľovná Alžbeta II. privítala na zámku Bidena s manželkou
Britská kráľovná Alžbeta II. (uprostred), americký prezident Joe Biden (vpravo) a prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová. Foto: TASR/AP

Britská kráľovná Alžbeta II. v nedeľu (13. 6.) na záver samitu skupiny siedmich veľkých svetových ekonomík G7 privítala na zámku Windsor amerického prezidenta Joea Bidena a jeho manželku Jill a spoločne si dali čaj.

Kráľovná sa s Bidenovcami stretla už v piatok (11. 6.) večer na recepcii pre predstaviteľov skupiny G7 a ich partnerov.

Deväťdesiatpäťročná panovníčka si na túto príležitosť obliekla žiarivo ružové kvetnaté šaty. Bidena s manželkou privítala na nádvorí hradu, ktorý je domovom kráľovskej rodiny takmer 1 000 rokov a trávi tu väčšinu času od vypuknutia pandémie.

Bidenovcom vzdala kráľovský hold čestná stráž zložená z kráľovnej roty prvého práporu granátnickej gardy a zaznela americká hymna. Potom ich čakala vojenská prehliadka.

Prezident i kráľovná podľa agentúry Reuters vyzerali uvoľnene a porozprávali sa, kým zamierili dovnútra hradu na súkromné stretnutie.

Bidenovci sú už štvrtým prezidentským párom z USA, ktorý prijala kráľovná vo Windsore. V roku 2018 ju tu navštívili Trumpovci, v roku 2016 Obamovci, v roku 2008 prijala Georgea W. Busha s manželkou a v roku 1982 Reaganovcov.

Za 69 rokov jej panovania sa v USA vystriedalo 14 amerických prezidentov, z ktorých sa stretla so všetkými okrem Lyndona Johnsona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet