Na hlavný obsah

Ktorý medveď zabíjal, sa už nedozvieme. Vzorky DNA odobrali neodborne

Na miesto nešťastia neprivolali Štátnu ochranu prírody SR.

Ktorý medveď zabíjal, sa už nedozvieme. Vzorky DNA odobrali neodborne
Na snímke medveď hnedý. Foto: TASR

Vzorky potrebné na určenie DNA medveďa, ktorý zabíjal v Liptovskej Lúžnej, sú znehodnotené a nie je možné z nich identifikvoať konkrétneho medveďa. Informovalo o tom v stredu (16. 6.) ministerstvo životného prostredia.

Šéf rezortu Ján Budaj (OĽANO) uviedol, že to môže byť problémom, pokiaľ tragédiu zapríčinilo nevyprovokované „rizikové zviera“. „Štátna ochrana prírody (ŠOP) by ho rada identifikovala a potom našla,“ dodal s tým, že keďže neexistujú svedkovia, nie je jasné, čo sa v doline Banskô stalo. „Je to tragédia a okolnosti treba vyšetriť,“ myslí si.

Vzorky odobrali neodborne

„Je faktom, že našich odborníkov zo ŠOP štátne lesy ani polícia nepripustili k tomu, aby odoberali vzorky,“ vyhlásil Budaj s tým, že neodborné odobratie vzoriek znemožní identifikáciu DNA príslušného medveďa.

Envirorezort vo svojom stanovisku dodal, že znehodnoteniu vzoriek sa dalo zabrániť, „keby boli zamestnanci ŠOP privolaní na miesto činu bezprostredne po odhalení incidentu a mohli odobrať čerstvé vzorky“. Bude preto žiadať o zverejnenie dôvodov, prečo bolo bránené účasti expertov ŠOP na vyšetrovacom konaní. Udalosť podľa ministerstva podčiarkuje nutnosť posilniť spoluprácu medzi štátnymi ochranármi a políciou.

Počty medveďov ministerstvo zisťuje

Budaj dodal, že počas jeho pôsobenia na ministerstve mu od Lesov SR neprišla žiadna žiadosť na odstrel medveďov, jediný odstrel riešil zásahový tím rezortu.

Celkovú populáciu medveďa hnedého na Slovensku určí vedecký prieskum. Ten sa podľa ministra konal dlhodobo a ukončili ho vo februári. Odborníci počas na účely tohto výskumu odoberali DNA vzorky, ktoré budú hodnotiť výskumníci na Karlovej univerzite v Prahe, ukončený má byť do konca leta.

Minister dodal, že teritórium medveďov na Slovensku sa zásadne nemení. Naznačil, že častejší výskyt medveďov v blízkosti ľudských obydlí môžu mať na svedomí poľovníci, ktorí zver prikrmujú ovocím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko