Na hlavný obsah

Kufrík z prešovského ihriska neobsahoval bojové plyny, bola to len učebná pomôcka

Vojenský kufrík preveril tím chemikov.

Kufrík z prešovského ihriska neobsahoval bojové plyny, bola to len učebná pomôcka
Na snímke je vojenský kufrík, ktorý v stredu 16. júna našli na prešovskom sídlisku. Foto: facebook/Ministerstvo vnútra SR

Drevený vojenský kufrík, ktorý v stredu (16. 6.) našiel okoloidúci pri detskom ihrisku v Prešove, neobsahoval bojové plyny. Preukázala to chemická expertíza, ktorá potvrdila, že obsah kufríka bol neškodný. Vo štvrtok (17. 6.) o tom informovalo ministerstvo vnútra.

Odborníci skúmaním zistili, že išlo o vzorkovnicu BCHL I z roku 1959. „Vzorkovnice BCHL I z roku 1959 neobsahovali skutočné bojové otravné látky, ale imitácie bojových otravných látok s ich rozdelením do jednotlivých skupín podľa ich fyziologického účinku,“ uviedlo ministerstvo.

„Kto kufrík umiestnil na detské ihrisko, je stále predmetom vyšetrovania,“ doplnil rezort vnútra.

Hasiči počítali aj s tým, že ide o skutočné bojové plyny

Na miesto nálezu kufríka v stredu okamžite po oznámení nálezu vyrazila jednotka Hasičského a záchranného zboru v Prešove v protichemických oblekoch a s dýchacími prístrojmi.

„Veliteľ zásahu HaZZ následne požiadal o výjazd Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany Jasov. Vzorky spoločne dopravili do Jasova hasiči za sprievodu polície, kde sa podrobili expertíze,“ dodal rezort.

Ministerstvo vysvetlilo, že podobné učebné pomôcky používala bývalá Československá ľudová armáda na výcvik jednotiek na ochranu proti použitiu „zbraní hromadného ničenia“. Neskôr sa používali na účely výcviku pre jednotky vtedajšej civilnej obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko