Na hlavný obsah

Laboratórium potvrdilo prvý prípad variantu delta na Slovensku

Ide o osobu, ktorá pricestovala z Ruska.

Laboratórium potvrdilo prvý prípad variantu delta na Slovensku
Laboratórna technička manipuluje so skúmavkami, ktoré obsahujú vzorky pacientov podozrivých na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

Laboratórium potvrdilo prvý výskyt variantu delta, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, na Slovensku. Infikovaná osoba je v karanténe a nebola s nikým v kontakte. V stredu (23. 6.) o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR

„Variant B.1.617.2. sme v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied identifikovali v pozitívnej vzorke od osoby, ktorá na Slovensko pricestovala z Ruska,“ povedal virológ Boris Klempa z BMC SAV.

„Myslím si, že to bolo z Petrohradu po futbale. Je to v poriadku, je to bez ďalších kontaktov,“ doplnil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Úrad verejného zdravotníctva neskôr komentoval túto informáciu s tým, že infikovaná osoba nepricestovala z Petrohradu ani sa nezúčastnila futbalového zápasu.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas potvrdil, že osoba bola bez úzkych kontaktov a nie je hospitalizovaná. „Aktuálne sa nachádza v domácej karanténe a zodpovedne dodržiava všetky nariadené protiepidemické opatrenia,“ dodal.

Epidemiologicky závažný variant

Laboratórna diagnostička a molekulárna biologička ÚVZ SR Anna Kaliňáková vysvetlila, že variant delta, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný koncom minulého roka v Indii, je podľa Európskeho centra na kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) zaraďovaný medzi takzvané „variants of concern“.

Ide o varianty, na ktoré je  potrebné sa zvlášť  zamerať, nakoľko sú jasné vedecké dôkazy o ich možnom vplyve na rýchlosť a spôsob  šírenia alebo odpoveď imunitného systému.“ dodala biologička.

Konkrétny druh vírusu zisťujú sekvenovaním

Laboratóriá na žiadosť hlavného hygienika sekvenujú všetky pozitívne vzorky z PCR testov, ktoré majú dostatočnú vírusovú nálož. Tento postup je dôležitý pre zistenie prítomnosti konkrétnych variantov medzi infikovanými na Slovensku.

Prvý prípad „indickej“ mutácie koronavírusu na Slovensku vďaka sekvenovaniu potvrdili v máji. Išlo o muža, ktorý prišiel priamo z Indie. Dodržiaval karanténne opatrenia a priebeh jeho ochorenia si nevyžiadal hospitalizáciu.

ÚVZ doplnil, že v spomínanom májovom prípade bol muž infikovaný variantom, ktorý je aktuálne označovaný ako menej závažný kapa variant (B.1.617.1). Aktuálny potvrdený prípad je prvým výskytom delta mutácie na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko