Na hlavný obsah

Lekár dánskeho tímu prezradil prvé slová Eriksena po oživení: Bolo to dojímavé

Hráčovi implantujú zariadenie na monitorovanie srdca.

Lekár dánskeho tímu prezradil prvé slová Eriksena po oživení: Bolo to dojímavé
Dánsky futbalista Christian Eriksen skolaboval v prvom zápase ME vo futbale proti Fínsku. Foto: SITA/AP

Lekár, ktorý priamo na ihrisku zachraňoval Christiana Eriksena, opísal dojímavé okamihy po tom, čo sa mu podarilo dánskeho futbalistu oživiť. Eriksen skolaboval v sobotňajšom otváracom zápase B-skupiny ME s Fínskom (0:1).

Nemecký lekár Jens Kleinefeld pre nemecké médiá povedal, že dvadsaťdeväťročnému stredopoliarovi dali po niekoľkých minútach masáže srdca krátky elektrický výboj. „Asi o 30 sekúnd neskôr hráč otvoril oči a mohol som s ním hovoriť,“ uviedol Kleinefeld. „Si tu späť s nami?“ spýtal sa ho. „Áno som,“ odpovedal Eriksen a dodal: „Sakra, mám len 29 rokov.“

Zachránil ho defibrilátor

„Vtedy som vedel, že mozog nie je poškodený a on sa úplne vrátil. Bol to veľmi dojímavý moment, pretože pri takýchto lekárskych prípadoch v každodennom živote sú šance na úspech oveľa nižšie,“ uviedol lekár.

Eriksen už potom úspešne reagoval na pokyny a na štadióne bol pri plnom vedomí, no lekárom trvalo nejaký čas, kým ho pripojili na všetky monitorovacie prístroje a mohli ho bezpečne previezť z ihriska do nemocnice.

Kleinefeld povedal, že použitie defibrilátoru má zvyčajne vysokú úspešnosť u zdravých profesionálnych športovcov v porovnaní s normálnymi pacientmi. „Na štadióne som si bol na 99% istý, že dorazí do nemocnice v stabilizovanom stave.“

Eriksen utorok zdieľal na instagrame fotku, na ktorej sa usmieva a ukazuje palec hore zo svojej postele v nemocnici v Kodani.

Dostane zariadenie na monitorovanie srdca

Eriksenovi lekári do tela implantujú prístroj na sledovanie srdcového rytmu. Ide o kardioverter-defibrilátor (ICD), ktorý monitoruje tlkot srdca človeka. V prípade potreby môže vysielať elektrické impulzy, ktoré obnovia jeho normálny rytmus.

„Toto zariadenie je nevyhnutné po infarkte spôsobenom poruchami rytmu. Christian súhlasil s týmto rozhodnutím odborníkov z Dánska aj iných krajín. Tí zároveň odporúčajú futbalistovi v nasledujúcich dňoch pokoj a verejnosť prosia, aby jemu a jeho rodine dopriali dostatok času na súkromie,“ píše sa vo vyhlásení Dánskeho futbalového zväzu.

Dáni vo štvrtok proti Belgicku

Dáni bez svojej najväčšej hviezdy odohrajú druhý zápas na šampionáte vo štvrtok (17. 6.) o 18:00 h proti favorizovanému Belgicku, ktorému patrí prvé miesto vo svetovo rebríčku FIFA.

Belgičania vo svojom prvom zápase zdolali Rusko 3:0 a v prípade úspechu môžu spečatiť svoj postup do osemfinále. Naopak, prípadná druhá prehra by pre dánsky výber znamenala výrazné skomplikovanie postupových plánov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport