Na hlavný obsah

Leyenová avizuje využitie „všetkých právomocí“ Komisie proti maďarskému zákonu voči LGBT

Zákon je podľa nej „hanbou“.

Leyenová avizuje využitie „všetkých právomocí“ Komisie proti maďarskému zákonu voči LGBT
Ľudia stoja pri obrovskej dúhovej vlajke počas demonštrácie za práva LGBT komunity pred budovou parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Európska komisia podnikne kroky voči maďarskému zákonu, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály zobrazujúce alebo propagujúce homosexualitu a zmenu pohlavia.

V stredu 23. júna to oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová, podľa ktorej ide právna norma proti všetkým základným hodnotám Európskej únie.

„Maďarský zákon je hanbou,“ cituje Von der Leyenovú deklarácia na stránke Komisie.

„Vydala som pokyny zodpovedným komisárom, aby maďarským úradom napísali list vyjadrujúci naše právne obavy predtým, ako zákon nadobudne účinnosť,“ uviedla predsedníčka EK.

Dodala, že EÚ nemieni pri princípoch, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť a rešpektovanie ľudských práv pristúpiť na kompromis.

„Už skôr som povedala, že verím v Európsku úniu, kde máte slobodu byť hocikým a milovať hocikoho. Verím v Európu, ktorá prijíma rozmanitosť,“ uviedla Leyenová s tým, že „využije všetky právomoci, ktoré Komisia má, aby sa uistila, že práva všetkých obyvateľov EÚ sú zaručené“.

Česko sa proti zákonu nepostavilo

Európsku komisiu v utorok (22. 6.) vyzvalo 14 štátov, aby proti maďarskému zákonu zasiahli.

Vznik spoločnej deklarácie iniciovalo Belgicko, podpis pripojili tiež západoeurópske, severoeurópske či pobaltské krajiny. Česko medzi nimi nie je.

Kontroverzný zákon schválili maďarskí poslanci 15. júna a očakáva sa, že čoskoro ju podpíše maďarský prezident a blízky spojenec premiéra Viktora Orbána János Áder.

Maďarskí i zahraniční aktivisti a ľudskoprávne skupiny zákon odsúdili ako diskriminačný voči komunite LGBT (lesieb, gejov, bisexuálov a transrodových osôb).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet