Na hlavný obsah

Libanon je v hlbokej kríze, od darcovskej konferencie očakáva aj jedlo pre armádu

Krajina potrebuje aj lieky.

Libanon je v hlbokej kríze, od darcovskej konferencie očakáva aj jedlo pre armádu
Na snímke príslušníci libanonských špeciálnych síl. Foto: SITA/AP

Libanonská armáda nie je pre hospodársku krízu schopná dostatočne platiť svojich vojakov a potrebuje predovšetkým potravinové balíčky. Pred štvrtkovou (17. 6.) darcovskou konferenciou, ktorú organizuje Francúzsko, to oznámil armádny predstaviteľ, ktorého v stredu 16. júna citovala agentúra AFP.

Agentúra pripomenula, že pri minulých darcovských konferenciách išlo o dodávky zbraní, vojenského vybavenia a poskytnutie výcviku. Tentokrát je potrebná humanitárna pomoc, o ktorej sa rozhoduje väčšinou v prípade krajín, kde je vojna alebo ich postihli prírodné katastrofy.

„Potrebujeme potravinové balíčky, lieky a pomoc pre vojakov, na ktorých má vplyv znehodnotenie libanonskej libry. Ich platy im nestačia,“ povedal zdroj AFP.

Prepad meny

Svetová banka označuje súčasnú situáciu v Libanone za najhoršiu ekonomickú krízu od roku 1850. Miestna mena sa oproti doláru prepadla o 90 percent a až 55 percent obyvateľov žije v chudobe.

Paríž začiatkom roka Libanonu pomohol zabezpečiť potraviny za viac ako milión eur, vo štvrtok chce ohlásiť zaslanie zdravotníckeho vybavenia potrebného pre pacientov s covidom a náhradných dielov do vrtuľníkov a obrnených áut.

Vegetariáni z donútenia

Vlani v januári armáda oznámila, že vojakom nemôže pre rýchlo sa zvyšujúce ceny potravín zabezpečiť mäsové jedlá.

Na virtuálnej konferencii majú byť zastúpené USA, Rusko, Čína, OSN a Európska únia. Medzi najväčších darcov potravín patrí okrem Francúzska Egypt, Turecko a Spojené arabské emiráty. Irak a Španielsko ponúkli zdravotnícku pomoc.

Najväčšími poskytovateľmi sú USA, ktoré tento rok zvýšili pomoc libanonskej armáde z 15 na 120 miliónov dolárov, napísala AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet