Na hlavný obsah

Lisabon posunul Rusku údaje o demonštrantoch podporujúcich Navaľného

Mesto ich odovzdalo ruskej ambasáde.

Lisabon posunul Rusku údaje o demonštrantoch podporujúcich Navaľného
Alexej Navaľnyj počas súdneho procesu. Foto: SITA/AP

Primátor portugalského hlavného mesta Lisabon sa vo štvrtok (10. 6.) ospravedlnil za to, že jeho radnica odovzdala ruskému veľvyslanectvu údaje o organizátoroch januárovej demonštrácie na podporu lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Úradníci dodržali všeobecný predpis bez toho, aby si uvedomili výnimočnosť situácie, uviedol úrad.

„Organizátorom demonštrácie sa ospravedlňujem,“ uviedol starosta Fernando Medina. Lisabonská radnica predtým odmietla „všetky tvrdenia o súčinnosti s ruským režimom“.

Rusi bez komentára

Podľa nej len úradníci dodržali všeobecný postup, podľa ktorého mesto informuje zahraničné zastupiteľské úrady o demonštráciách, ktoré sa majú uskutočniť pred ich sídlami.

Radnica krok ľutuje a sľúbila, že údaje už ďalej s ambasádami nebude zdieľať sústavne. Ruská ambasáda záležitosť nekomentovala.

Na postup úradov upozornili traja organizátori januárového zhromaždenia na podporu Navaľného, z ktorých dvaja majú aj portugalské občianstvo.

Osobné údaje

Portugalskí stúpenci Navaľného uviedli, že budú pokračovať vo svojich akciách. Jedna žena z trojice organizátorov uviedla, že sa cíti zradená portugalským štátom.

Pri nahlasovaní demonštrácií musia zvolávatelia v Lisabone na radnici uviesť niekoľko údajov, napríklad meno, miesto bydliska, kontakt či číslo dokladu totožnosti.

Tieto dáta zrejme radnica zaslala aj ruskému veľvyslanectvu, uvádza portugalská tlač.

Na rýchle objasnenie celej záležitosti vyzvala portugalskú metropolu organizácia na obranu ľudských práv Amnesty international, ktorá považuje Navaľného za väzňa svedomia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet