Na hlavný obsah

Líderka bieloruskej opozície Cichanovská víta nové sankcie na Lukašenkov režim

Je to gesto boja proti porušovaniu ľudských práv, mieni.

Líderka bieloruskej opozície Cichanovská víta nové sankcie na Lukašenkov režim
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Foto: SITA/AP

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v pondelok (21. 6.) uvítala zavedenie nových sankcií proti bieloruskému režimu, informovala agentúra AFP.

„Je to jasná správa pre (Lukašenkov) režim, že ďalej spolupracujeme v boji proti porušovaniu ľudských práv a bezpráviu,“ uviedla Cichanovská pre AFP.

Rozšírenie sankčného zoznamu o ľudí, ktorí sú súčasťou režimu v Bielorusku, podľa nej „ovplyvní režim, ktorý bude musieť začať dialóg s občanmi“.  

Tvrdí, že aj Putin chápe, že situáciu v Bielorusku treba vyriešiť

Jednou z priorít je pritom podľa Cichanovskej prepustenie približne „troch tisíc“ politických väzňov, medzi ktorými sa nachádza aj manžel Cichanovskej. Práve namiesto neho vlani Cichanovská kandidovala v prezidentských voľbách po tom, ako ho zatkli.

Dôležitým spojencom Bieloruska je v súčasnosti Rusko. Podľa Cichanovskej však aj samotný ruský prezident Vladimir Putin „chápe, že situácia v Bielorusku musí byť vyriešená“.

Nové sankcie prišli v pondelok

Ministri zahraničných vecí EÚ schválili v pondelok (21. 6.) na stretnutí v Luxemburgu rozsiahle sankcie proti Bielorusku, ktoré postihujú celé sektory tamojšej ekonomiky.

Rozšíril sa tiež zoznam sankcionovaných osôb, keď doň pribudlo osem organizácií a 78 osôb, vrátane Lukašenkovho syna Dzmitryja a manželky jeho druhého syna Viktara Liliji, ako aj niektorých bieloruských ministrov, prokurátorov, sudcov či rektorov univerzít.

K Európskej únii sa pripojili aj Spojené štáty, Británia a Kanada, ktoré taktiež zaviedli nové sankcie proti Bielorusku.

Dôvodom zavedenia sankcií bol incident s odklonom lietadla a zatknutím bieloruského novinára Ramana Prataseviča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet