Na hlavný obsah

Lídri krajín EÚ sa nezhodli na možnom samite medzi Úniou a Ruskom

S krajinou chcú naďalej viesť dialóg, možné sú ale aj nové sankcie.

Lídri krajín EÚ sa nezhodli na možnom samite medzi Úniou a Ruskom
Budova inštitúcií Európskej únie v belgickom Bruseli. Foto: SITA/AP

Šéfovia štátov a vlád krajín Európskej únie sa vo štvrtok (24. 6.) na spoločnom samite v Bruseli nezhodli na obnovení rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Novinárom to pri odchode zo stretnutie povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Návrh Nemecka a Francúzska po trojhodinovom nočnom rokovaní odmietli niektoré krajiny, ktoré chcú, aby Moskva pred rozhovormi na najvyššej úrovni začala plniť určité požiadavky Únie. Ide najmä o krajiny z východu Európy.

Vzťahy EÚ s Ruskom sú zlé

Závery samitu tak hovoria o možnostiach dialógu v oblastiach spoločného záujmu, zároveň ale vyzývajú na prípravu možných ďalších ekonomických sankcií.

Litovský prezident Gitanas Nauséda povedal, že stretnutia s Ruskom na úrovni lídrov EÚ sa neuskutočnia. „Pozorujeme, že situácia v našich vzťahoch s Ruskom sa zhoršuje a pozorujeme nové agresívne formy správania sa Ruska,“ povedal.

Diskusiu európskych partnerov označil za tvrdú, EÚ podľa neho musí zvážiť možnosti dialógu s Moskvou, ktorý by nebol proti jej vlastným záujmom. „Je príliš skoro, pretože sme zatiaľ nevideli žiadne radikálne zmeny postojov,“ dodal k možnej schôdzke s Putinom prezident pobaltskej krajiny.

Dialóg pokračuje

Nemecko a Francúzsko sa zároveň pokúšali presadiť ústretovejší tón vrátane spomínanej možnej schôdzky s Putinom, ktorá sa však po tlaku obzvlášť Poľska a pobaltských krajín do záverov samitu nedostala.

„Dnes sme sa nedokázali zhodnúť, že sa hneď stretneme na najvyššej úrovni, ale pre mňa je dôležité, že formát dialógu zostáva a že na ňom pracujeme,“ povedala po rokovaní Merkelová, ktorá ľutovala, že samit neurobil „odvážnejší krok“.

Moskva v štvrtok uviedla, že Putin návrh na obnovenie rokovaní „podporuje“, uviedla agentúra AFP. Posledný samit medzi lídrami členských krajín EÚ a Putinom sa konal v Bruseli v januári 2014. Putin sa minulý týždeň (16. júna) v Ženeve stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet