Na hlavný obsah

Macron v regionálnych voľbách prepadol, očakávania však nenaplnilo ani Národné združenie

Hlasovanie poznačila nízka účasť.

Macron v regionálnych voľbách prepadol, očakávania však nenaplnilo ani Národné združenie
Na snímke predvolebné plagáty v Marseille na juhu Francúzska. Foto: SITA/AP

Pred dvomi týždňami dostal Emmanuel Macron facku od svojho odporcu, v nedeľu (20. 6.) od miliónov Francúzov. Tak niektoré médiá komentujú výsledky regionálnych volieb, v ktorých prezidentova strana výrazne zaostala za svojimi oponentmi.

Očakávania nenaplnila ani krajná pravica na čele s Marine Le Penovou, má však našliapnuté na historický úspech. Mnohí analytici však upozorňujú, že dôležitosť hlasovania, ktoré je považované za test pred budúcoročnými prezidentskými voľbami, podkopala rekordne nízka účasť, zaznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Politika Emmanuela Macrona je len dobre pripravená mediálna stratégia. Nereprezentuje väčšinu ani menšinu a s jeho stranou sa vôbec nestotožňujem, hovorí Parížan Cyril, ktorý so svojím názorom na francúzskeho prezidenta zjavne nie je sám. Macronova strana Republika v pohybe získala v regionálnych voľbách 11 percent hlasov a skončila až na piatom mieste.

Šanca pre krajnú pravicu

Druhé miesto – hneď za víťaznými Republikánmi – obsadilo s viac ako 19-percentnou podporou Národné združenie. Strana populistickej političky Marine Le Penovej opierajúca sa o potláčanie imigrácie alebo o boj proti vládnucej elite dúfala v lepší výsledok, politický komentátor televízie France 24 Marc Perelman však upozorňuje, že krajná pravica má po včerajšku šancu značne posilniť:

Národné združenie nikdy nezvíťazilo v niektorom z 13 francúzskych regiónov a tentoraz by mohli historicky zabodovať na juhu, čo zistíme po druhom kole o týždeň. Prezidentova strana, naopak, nemá prakticky žiadnu šancu obsadiť čo i len jeden región. Tradičná ľavica a pravica sa pokúsia udržať si svoje pozície, ale na tom vôbec nezáleží, keďže sa v prvom rade pozeráme na predvolebný súboj medzi Emmanuelom Macronom a Marine Le Penovou,“ dodal Perelman.

Prezidentské voľby za rohom

Regionálne voľby sú považované za kľúčový prieskum verejnej mienky pred prezidentskými voľbami na budúci rok v apríli, kde sa proti sebe plánujú –podobne ako pred štyrmi rokmi – postaviť Macron a Le Penová.

Analytici síce upozorňujú na rekordne nízku účasť (necelých 30 percent) a spochybňujú tak dôležitosť tohto testu, zároveň však dodávajú, že ak sa Národnému združeniu podarí na budúcu nedeľu obsadiť francúzsky juh, Le Penová bude mať prezidentský úrad reálne na dosah.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet