Na hlavný obsah

Madagaskar čelí hladomoru. Dôvodom je klimatická zmena

Situácia je extrémne vážna.

Madagaskar čelí hladomoru. Dôvodom je klimatická zmena
Na snímke sú deti na pláži na Madagaskare. Foto: SITA/AP

Madagaskar je podľa Svetového potravinového programu (WFP) prvou krajinou na svete, ktorá pre dôsledky klimatickej zmeny zažíva hladomor. Pre roky trvajúce sucho, a s tým súvisiaci akútny nedostatok potravín, je najmä na juhu krajiny ohrozených milión ľudí.

Štvrtý najväčší ostrov na planéte s rozmanitou faunou a flórou, veľké baobaby, lemury, ale aj vanilka. Aj takto poznajú ľudia Madagaskar. Roky sucha však jeho tvár zmenili.

Jedna z obyvateľov ostrova v Indickom oceáne povedala, že už dva roky jej rodina nezozbierala žiadnu úrodu a už 8 mesiacov sa každý deň živí len hmyzom, kaktusmi a listami stromov. Informuje Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Neľútostný obraz, ktorý zverejnili zahraničné médiá, ukazuje vyhladnuté telíčka detí. WFP varuje, že situácia na Madagaskare je extrémne vážna. Jeho regionálna riaditeľka pre južnú Afriku Lola Castrová navyše upozornila, že to najťažšie ešte len príde.

Medzinárodná pomoc je nutná

„Najhoršie na tom je, že sa pozeráme na 28 000 ľudí, ktorí sú v najťažšej fáze akútnej potravinovej neistoty, a to v krajine, ktorá je vo svete jediná bez konfliktov. Napriek tomu nemá dostatok jedla. Je tu len klimatická zmena, ktorá týchto ľudí zasahuje najhoršie,“ vysvetlila Castrová.

Podľa Castrovej je okamžitá reakcia zo strany medzinárodného spoločenstva „viac ako nutná“. Dodala, že ľudia na Madagaskare k zmenám klímy ničím neprispeli, no na ich pleciach spočinula celá ťarcha ich dôsledkov.

Pozrite si viac vo videu RTVS:

Podľa šéfa WFP Davida Beasleyho je situácia, najmä na južnom Madagaskare, sedemkrát horšia ako pred rokom.

„Sedemkrát viac detí má problémy. Dôvodom je sucho, najhoršie za posledných 40 rokov. V tejto oblasti je väčšina obyvateľov závislá od poľnohospodárstva, chovu hospodárskych zvierat a rybolovu. No so suchom za chrbtom nemôžu prežiť,“ upozornil Beasley.

Humanitárne organizácie zatiaľ bez väčšieho úspechu upozorňujú, že krajina potrebuje akútnu pomoc a peniaze na základnú obživu. Situáciu im navyše komplikuje aj pandémia koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet