Na hlavný obsah

Maďarsko neuspelo so žalobou proti Európskemu parlamentu

Súd EÚ ju zamietol ako neopodstatnenú.

Maďarsko neuspelo so žalobou proti Európskemu parlamentu
Na archívnej snímke žena kráča do budovy Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu. Foto: TASR/AP

Súdny dvor Európskej únie vo štvrtok (3. 6.) zamietol žalobu Maďarska proti Európskemu parlamentu, ktorý v roku 2018 bezprecedentne vyzval na začatie unijného konania proti Budapešti.

Podľa najvyššej súdnej inštancie EÚ je maďarská námietka neopodstatnená, keďže parlament v súlade s právom EÚ nepočítal pri stanovení potrebnej väčšiny s poslancami, ktorí sa zdržali hlasovania.

Budapešť sa v októbri 2018 na súd obrátila pre hlasovanie, ktoré sa uskutočnilo mesiac predtým. Poslanci v ňom vyzvali členské krajiny EÚ, aby preverili, či nacionálne-konzervatívna vláda Viktora Orbána neporušuje európske hodnoty stanovené právom Únie.

Budapešť nesúhlasila so spôsobom počítania hlasov

Na schválenie vôbec prvej podobnej výzvy bola potrebná dvojtretinová väčšina hlasov. Maďarsku sa však nepáčilo, že parlament pri jej výpočte nekalkuloval s poslancami, ktorí sa zdržali hlasovania.

Návrh na začatie konania podporilo 448 europoslancov, 197 bolo proti a 48 sa zdržalo. Ak by sa započítali aj ich hlasy, podpora uznesení by nebola dvojtretinová.

Podľa súdu v Luxemburgu však parlament postupoval podľa unijných pravidiel, keď započítal iba pozitívne a záporné hlasy. Súd zamietol aj argument, že nezapočítavanie hlasov absentujúcich poslancov porušuje demokratické princípy. Podľa sudcov zákonodarcovia dopredu vedeli, že ak sa hlasovania zdržia, ich hlasy na výpočet potrebnej väčšiny použité nebudú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet