Na hlavný obsah

Do Maďarska sa už dá cestovať takmer bez obmedzení, zrušilo uzáveru svojich hraníc

Tá trvala ešte od minuloročného septembra.

Do Maďarska sa už dá cestovať takmer bez obmedzení, zrušilo uzáveru svojich hraníc
Na snímke odstavené autá na území SR pred betónovými dielcami, ktorými je zatarasená cesta pred mostom cez Hornád na lokálnom hraničnom priechode od obce Kechnec v okrese Košice-okolie. Foto: TASR

Maďarsko takmer úplne otvorilo svoje hranice, ktoré boli pre pandémiu zatvorené od minuloročného septembra.Vstupovať do Maďarska možno teraz bez obmedzení a osobitných požiadaviek po pozemnej hranici zo všetkých susedných štátov okrem Ukrajiny.

Reštrikcie sa doteraz týkali predovšetkým turistov, ktorí naďalej nemôžu vstupovať do krajiny letecky. Informovala o tom v stredu (23. 6.) agentúra DPA.

Do krajiny môžu začať prichádzať turisti

Uvoľnenie koronavírusových opatrení sa uvádza v dekréte premiéra Viktora Orbána, ktorý sa v úradnom vestníku objavil v utorok (22. 6.) neskoro večer a účinnosť nadobudol s okamžitou platnosťou. Vláda uvoľnenie zdôvodnila zlepšenou epidemickou situáciou.

Hraničná uzávera doteraz platila predovšetkým pre turistov. Na tranzit, osoby cestujúce do Maďarska za obchodom, pendlerov, diplomatov či športovcov sa nevzťahovala.

Zaočkovaní to majú ľahšie

Bez ohľadu na teraz zaručený voľný vstup do krajiny stále platí, že sa turisti nesmú v Maďarsku ubytovávať, pripomenula DPA. Výnimku majú očkovaní proti covidu z krajín, s ktorými Budapešť uzavrela dohodu o vzájomnom uznávaní očkovacích certifikátov. Toto platí od stredy 9. júna aj pre Slovákov.

So zrušením uzávery majú skončiť tiež kontroly na maďarskej vnútornej hranici schengenského priestoru, čo oznámil už minulý týždeň minister zahraničia Péter Szijjártó. Týka sa to hraníc Maďarska so Slovenskom, Rakúskom a Slovinskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet