Na hlavný obsah

Maďarský parlament schválil zákaz osvety o sexuálnych menšinách

Aktivisti ho ostro kritizovali.

Maďarský parlament schválil zákaz osvety o sexuálnych menšinách
Protest za práva komunity LGBT v Maďarsku. Foto: SITA/AP

Maďarskí poslanci v utorok (15. 6.) schválili návrh zákona, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály, ktoré zobrazujú alebo propagujú homosexualitu a zmenu pohlavia.

Norma tak znemožňuje okrem iného osvetu v školách týkajúcu sa sexuálnych menšín a aktivisti a ľudskoprávne skupiny ju vnímajú ako diskriminačnú voči komunite LGBT (lesieb, gejov, bisexuálov a transrodových osôb).

Poslanci schválili zákon v pomere 157 ku jednému hlasu. Návrh široko podporili členovia vládnucej konzervatívnej strany Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá tiež navrhla právnu normu a má v parlamente väčšinu.

Za schválenie sa vyslovili tiež poslanci z pravicovej strany Jobbik. Všetky ostatné opozičné strany hlasovanie bojkotovali, informovala agentúra AP.

Právna norma je novelou zákona, ktorý postihuje pedofíliu. Obsahuje aj dodatky, ktoré zakazujú zobrazenie akejkoľvek inej sexuálnej orientácie ako tej heterosexuálnej a zmeny pohlavia v školských vzdelávacích programoch, ale aj vo filmoch a reklamách cielených na mladistvých do 18 rokov.

Zákon ostro kritizovali aktivisti v Maďarsku i v zahraničí a prirovnávajú ho k ruskej právnej norme, ktorá v roku 2013 zakázala „propagáciu homosexuality“. V pondelok (14. 6.) proti nemu protestovali pred budovou parlamentu tisíce ľudí.

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová v utorok vyzvala maďarských zákonodarcov, aby s návrhom nesúhlasili.

Ľudskoprávna organizácia Háttér sa domnieva, že zákon výrazne obmedzí slobodu prejavu a práva detí, ohrozí mentálne zdravie mladých ľudí patriacich k sexuálnym menšinám a znemožní im prístup k informáciám a k podpore.

Vlani v decembri schválil maďarský parlament dodatky k ústave obmedzujúce práva sexuálnych menšín. Týkajú sa zákazu adopcií detí pármi rovnakého pohlavia a určenia toho, že pohlavie detí je určené pri pôrode a neskôr nemôže byť zmenené. Už skôr zakázal kabinet zmeny údajov o pohlaví v osobných dokladoch.

Príslušníci sexuálnych menšín v Maďarsku sa obávajú, že by sa pred voľbami v roku 2022 mohli stať terčom politických útokov. Poukazujú na situáciu v Poľsku, kde sa odpor proti takzvanej „ideológii LGBT“ stal jednou z kľúčových tém vládnucich národných konzervatívcov pred minuloročnými prezidentskými voľbami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet