Na hlavný obsah

Máme šancu, že sa delta variant nerozšíri tak ako v Portugalsku a Británii

Dôležité ale bude očkovanie a ochrana hraníc, tvrdia odborníci.

Máme šancu, že sa delta variant nerozšíri tak ako v Portugalsku a Británii
Na snímke muž počas očkovania vo veľkokapacitnom centre. Foto: TASR/AFP

Variant delta, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v Indii, sa šíri dva až sedemkrát rýchlejšie ako súčasný variant koronavírusu. Ak ho na Slovensko vpustíme, rýchlosť jeho šírenia bude podľa odborníkov závisieť od množstva ľudí zaočkovaných druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

Nápor a ďalšiu vlnu pandémie Slovensko pravdepodobne čaká už počas leta, nie na jeseň, ako tomu bolo minulý rok. Zhodli sa na tom v relácii K veci na Rádiu Slovensko infektológ Vladimír Krčméry a epidemiologička Alexandra Bražinová.

Delta sa šíri najmä medzi nezaočkovanými

„Sme vo veľmi podobnej situácii, ako sme boli takto pred rokom. U nás je veľmi priaznivá situácia, ale nie sme ostrov a so znepokojením sledujeme situáciu v rámci Európy najmä vo Veľkej Británii či Portugalsku,“ podotkla Bražinová.

Dodala, že vďaka údajom zo Spojeného kráľovstva sa dá pozorovať, že variant delta sa šíri hlavne medzi nezaočkovanými, teda medzi mladistvými a deťmi. „Väčšina z nových prípadov, hospitalizácií aj úmrtí sú ľudia, ktoré neboli zaočkovaní. Toto je veľmi silný argument, aby sme urobili čo najviac pre to, aby sme čo najskôr zaočkovali čo najviac ľudí,“ skonštatovala s tým, že je veľmi pravdepodobné, že podobný vývoj čaká aj Slovensko.

Účinnosť v súčasnosti používaných vakcín je síce v prípade delta variantu o niečo nižšia, očkovanie oboma dávkami je ale „vysoko spoľahlivá ochrana“ pred hospitalizáciou a ďalšími komplikáciami, dodala epidemiologička.

Sme lepšie pripravení, tvrdí Krčméry

Bražinová považuje v aktuálnej situácii za kľúčové faktory aj kontroly na hraniciach a vyhľadávanie kontaktov infikovaných. „Sú určité úlohy, ktoré sa plnia. Ale potom máme úlohy, ktoré sa plnia niekoľko rokov,“ poznamenal Krčméry a upozornil, že Slovensku chýba zdravotnícky personál.

Podľa Bražinovej je výhodou Slovenska oproti Portugalsku a Spojenému kráľovstvu malé množstvo prípadov delta variantu v čase, keď sa už očkuje druhou dávkou. „Stále máme šancu, že sa nedostaneme do takej situácie, v akej sú tieto krajiny teraz,“ dodala.

Krčméry považuje za pozitívne aj to, že systém je pripravený na pomerne rýchlu reprofilizáciu lôžok, nechýba ani materiálno-technické vybavenie.

„Hlavný problém sa začne koncom augusta, keď sa budú vracať desaťtisíce občanov a ďalší budú cez Slovensko tranzitovať,“ dodal s tým, že pripravenosť Slovenska je lepšia ako v minulosti, keďže možným rastom pandémie sa krízový štáb zaoberá už od začiatku júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko