Na hlavný obsah

Matovič čelí v parlamente odvolávaniu z funkcie ministra financií, SaS o postoji mlčí

Matovičov koniec vo funkcii žiada opozícia.

Matovič čelí v parlamente odvolávaniu z funkcie ministra financií, SaS o postoji mlčí
Na snímke minister financií SR Igor Matovič. Foto: SITA

Parlament po utorkovom (29. 6.) neúspešnom pokuse otvára debatu o zotrvaní Igora Matoviča (OĽANO) na stoličke ministra financií. Jeho pád žiada najmä opozícia. Podľa nej expremiér za uplynulý rok opakovane zlyhal a spôsobil v štáte chaos, čo má dokazovať aj situácia okolo vyšetrovania vysokých policajných funkcionárov.

Zrak politikov sa pri pokuse odvolať Matoviča upiera najmä na SaS. Úzke vedenie strany sa zišlo ešte v utorok večer, aby prebralo postup pri kľúčovom hlasovaní – teda, či podržia lídra OĽANO. Vzťah medzi ním a Richardom Sulíkom (SaS) je dlhodobo napätý a komplikovaný. Strana však mlčí.

SaS je jednotná aj v takýchto otázkach a to, na čom sme sa dohodli, oznámime najneskôr pred hlasovaním,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko šéf strany Richard Sulík.

Zvedavý Pellegrini

Viaceré zdroje z prostredia strany pre Rádiožurnál uviedli, že nemôžu povedať detaily, na čom sa dohodli. Či ide o zásadný stranícky postoj, keďže sa robia okolo výsledku rokovaní tajnosti, nevedno.

Uvidíme, akí hrdinovia budú kolegovia zo SaS, ktorí tri týždne majú silné a ramenaté reč, ako sa oni s Matovičom vysporiadajú, som zvedavý,“ reaguje nezaradený poslanec z mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

OĽANO je pripravené svojho lídra podporiť – rovnako tak aj väčšina koalície. Problémom nie je ani uzatvorená zmluva medzi Slovenskou poštou a SBS a údajné prepojenia, ktoré vidí opozícia, na obvineného kajúcnika Ľudovíta Makóa. OĽANO v tejto súvislosti svojim kolegom zo SaS odkazuje, že ak potopia ich lídra, bude to znamenať koniec koalície v súčasnej podobe.

Parlamentné technické problémy

Jasne by tým deklarovali, že chcú rozbiť túto vládu a chcú, aby sa k moci vrátili Robert Fico a Peter Pellegrini,“ uviedol šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Pravdepodobnejší je však scenár, ktorý už uplatnilo OĽANO pri hlasovaní o vyslovení nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) alebo následne Sme rodina pri ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Časť poslancov týchto strán sa vtedy zdržala. Koaličnú zmluvu tak nikto z nich neporušil.

Pán Sulík podrží balónik, buďte pokojní,“ myslí si predseda Smeru-SD Fico.

Mimoriadny opozičný pokus odvolať ministra financií bol pôvodne naplánovaný na utorkový večer s tým, že sa malo rokovať celú noc. Začiatok schôdze sa však opakovane odkladal, opozícia preto na protest opustila rokovaciu sálu. Koalícia neskôr uviedla, že parlament mal technické problémy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko