Na hlavný obsah

Matovič kritizoval Lengvarského. Navrhnite jeho odvolanie, reagoval Blanár

Expremiér je z konania ministra zdravotníctva vyrušený.

Matovič kritizoval Lengvarského. Navrhnite jeho odvolanie, reagoval Blanár
Na kombosnímke zľava minister financií Igor Matovič (OĽANO) a poslanec NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) ako hostia diskusnej relácie Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zlyháva pri očkovacej kampani a pri Sputniku V „hľadal cestičky“, ako ho nepoužívať, zhodnotil jeho pôsobenie expremiér a súčasný minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Skôr mám obavy pri niektorých jeho rozhodnutiach a bojím sa, že môžeme na ne doplatiť v blízkej budúcnosti,“ povedal Matovič v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy v sobotu 26. júna. „Ja osobne som zatiaľ vyrušený z jeho konania,“ dodal.

Narážal tým na tempo očkovania a nízku mieru zaočkovanosti na Slovensku. „Obávam sa, že sa nedostaneme cez 40 %, ale to môže byť pre Slovensko už niekedy v auguste alebo v septembri katastrofa a za to bude niekto musieť prijať zodpovednosť,“ dodal s tým, že práve od ministra zdravotníctva by očakával „extrémnu snahu zabezpečiť, aby sa ľudia očkovali“, ktorú nevidí.

Od Lengvarského ako nového ministra, ktorý vystriedal Mareka Krajčího (OĽANO), očakával tiež masívnu podporu vakcíny Sputnik V. „Ale pán minister skôr nadbiehal tým ľuďom, ktorí proti Sputniku bojovali,“ uviedol s tým, že mal radšej „pomôcť veci“ a pracovať na tom, aby sa na Slovensku dosiahla vyššia zaočkovanosť.

Nezvládal to Krajčí a nezvláda to ani Lengvarský, tvrdí Blanár

Juraj Blanár (Smer-SD) nevidí po výmene na čele rezortu zdravotníctva žiadnu zmenu. Lengvarský podľa neho pandémiu nezvláda rovnako, ako ju nezvládal jeho predchodca Krajčí.

Matovičovi pripomenul, že on je predsedom hnutia, ktoré Lengvarského do pozície ministra nominovalo. Podotkol, že expremiér sa v súčasnosti správa ako opozícia a ocitol sa v pozícii kritika.

„Dnes by ste mali navrhnúť pán Lengvarského na odvolanie, hneď ako odtiaľto odídete. Ako môžu ľudia dôverovať ministrovi, ktorého kritizuje šéf koaličnej strany, ktorá ho nominovala?“ navrhol Matovičovi.

S očkovaním zatiaľ váha

Matovič ani pri tejto príležitosti nedokázal jasne odpovedať, kedy a akou vakcínou sa nechá zaočkovať. Na túto tému sa už viackrát vyjadril nejasne, tentokrát opäť spomenul svoj prekonaný covid.

Zároveň si myslí, že jeho príklad by nikoho neinšpiroval, pretože „Matovičovi nikto nedôveruje“. „Nie je extrémna potreba, aby som inšpiroval niekoho svojím vlastným očkovaním,“ poznamenal.

Dodal ale, že očkovanie „zrejme v najbližšej dobe absolvujeme“. Na očkovanie by totiž chcel ísť spolu s celou svojou rodinou, preto vraj čakal na sprístupnenie očkovania pre kategóriu 12 +, keďže jeho najmladšia dcéra má práve 12 rokov. Či pri očkovaní uprednostní vakcínu Sputnik V, ktorú pre Slovensko nakúpil a bojoval za jej používanie, nepovedal.

Čo so Sputnikom V?

Osud vakcíny Sputnik V, ktorá je už nakúpená, ale nie je o ňu záujem, je zatiaľ nejasný. Podľa Matoviča nepoužité vakcíny odkúpi buď Argentína, alebo ich späť odkúpi ruská strana. „Som presvedčený, že ruská strana bude mimoriadne ústretová a nebudeme musieť nič doplácať,“ vyhlásil minister financií.

Zároveň by bol rád, keby celý proces od dovezenia ruskej ruskej vakcíny preverili orgány činné v trestnom konaní a zistili, „či tu niekto neurobil extrémnu nadprácu proti používaniu vakcíny Sputnik V na Slovensku a aby sme zistili, koľko životov sme zmarili preto, že tu niekto robil zo Sputnika strašiaka.“

Blanár skonštatoval, že sa vôbec nečuduje strate záujmu o očkovanie Sputnikom V. Môže za to podľa neho to, že na spustenie očkovania sa čakalo 90 dní a vakcíny čoskoro expirujú, čo môže odrádzať ľudí, ktorí si uvedomujú, že aj pre druhou dávkou vakcíny musí prejsť určitý čas.

Smer-SD je za striktnú dobrovoľnosť očkovania, Blanár uviedol, že on sám sa zaočkovať nechá.

K pôsobeniu Lengvarského na poste ministra zdravotníctva napokon Matovič dodal, že zatiaľ neplánuje podľa návrh na jeho odvolanie. „Stále mu dávam šancu, či sa toho chopí a dosiahne, že Slovensko dosiahne mieru zaočkovanosti priemernej európskej krajiny,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko