Na hlavný obsah

Matovič ostáva vo funkcii, parlamentu sa ho nepodarilo odvolať

Za jeho odvolanie hlasovalo 51 poslancov.

Matovič ostáva vo funkcii, parlamentu sa ho nepodarilo odvolať
Na snímke minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: SITA

Minister financií Igor Matovič v stredu (30. 6.) večer obstál počas hlasovania Národnej rady (NR) SR. Za jeho odvolanie hlasovalo 51 poslancov, naopak, proti odvolaniu bolo 67 poslancov. Hlasovania sa zdržalo 17 zo 135 prítomných. Na odchod Matoviča z funkcie bola potrebná nadpolovičná väčšina poslaneckých hlasov, teda 76.

Mimoriadnu schôdzu k vysloveniu nedôvery Matovičovi zvolali na podnet opozičných poslancov okolo Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Pod návrh sa podpísal aj Smer-SD a ďalší nezaradení poslanci.

Začala sa už v utorok (29. 6.), ale podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) ju presunul na stredu, keďže parlament nebol pre nízky počet prítomných poslancov uznášaniaschopným.

Matovič: Budem bojovať

Predkladatelia návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vyčítali „jeho nepredvídateľné rozhodnutia, bez kontroly vlády a parlamentu, konfrontačný štýl a mocenské hry.“

Matovič v stredu v parlamente vyzval všetkých poslancov na hlasovanie v súlade so svojím svedomím a presvedčením.  „Budem robiť všetko preto, aby ste ma nezlomili. Budem bojovať dovtedy, dokým ma fyzicky neodstránite,“ odkázal opozícii.

Podporu mu okrem strán OĽANO a Sme rodina vyjadril aj premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý svojho straníckeho šéfa považuje za symbol boja za spravodlivosť na Slovensku.

SaS a časť Za ľudí sa zdržali

Strana SaS krátko pred hlasovaním informovala, že napriek výhradám voči Matovičovi nebude hlasovať za jeho odvolanie. „Myslíme si, že Igor Matovič vláde škodí,“ povedala Zemanová.

Dodala, že koaličná zmluva, ktorá hovorí, že za opozičné návrhy sa nehlasuje, je pre nich kľúčová. „Naši koaliční partneri opakovane s opozíciou hlasujú, my to však neurobíme,“ uviedla. Poslanci SaS sa napokon pri hlasovaní zdržali.

Rovnako sa zdržalo päť poslancov Za ľudí i poslanec OĽANO Ján Krošlák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko