Na hlavný obsah

ME vo futbale: Päťgólovú prestrelku Holandska s Ukrajinou zvládli lepšie domáci

Hrdinom sa v závere stal Dumfries.

ME vo futbale: Päťgólovú prestrelku Holandska s Ukrajinou zvládli lepšie domáci
Foto zo zápasu Holandska s Ukrajinou na ME vo futbale 2020. Foto: SITA/AP

Futbalisti Holandska vo svojom úvodnom vystúpení na majstrovstvách Európy zdolali Ukrajinu 3:2 v nedeľnom (13. 6.) zápase C-skupiny. Všetky góly padli po prestávke, rozhodujúci zásah zaznamenal v 85. minúte defenzívny stredopoliar Denzel Dumfries.

Za Holanďanov rozvlnili sieť ešte Georginio Wijnaldum a Wout Weghorst, za Ukrajinu skórovali Andrij Jarmolenko a Roman Jaremčuk.

Holanďania od úvodu potvrdzovali, že sa plánujú na šampionáte prezentovať intenzívnou ofenzívnou hrou, brankár Bučšan si pripísal prvý zákrok už v 3. minúte proti Depayovi.

Ešte väčšiu šancu mali „oranjes“ v 6. minúte, keď sa po sérii prihrávok dostala lopta k Dumfriesovi a brankár Dynama Kyjev musel opäť potvrdiť, že je dôstojným nástupcom dlhoročnej opory Ukrajincov medzi tromi žrďami Andrija Pjatova.

Na Buščana sa valil jeden útok za druhým, v 8. minúte preletela strela Wijnalduma iba tesne nad brvnom. Ukrajinci si prvú príležitosť vypracovali v 28. minúte, keď Jaremčuk elegantne prihral Jarmolenkovi pätičkou do šestnástky, no ten namiesto zakončenia radšej nafilmoval pád a neúspešne očakával odpískanie pokutového kopu.

O dve minúty si prvý zákrok pripísal aj Stekelenburg, Jarmolenková strela však nemala razanciu. Ukrajinci väčšinu prvého polčasu strávili v hlbokej defenzíve, no aj statickú obranu takmer dokázal prekonať strelou spoza šestnástky Wijnaldum, Buščan sa v 38. minúte pri ďalšom zákroku zapotil.

Ukrajincom sa podarilo „prežiť“ prvý polčas bez streleného gólu, no inkasovali rýchlo po zmene strán, v 52. minúte. Holanďania sa opäť vo veľkom počte vybrali do útoku, Buščan sa natiahol po lopte a zneškodnil prízemný center na Depaya, no z druhej vlny pribehol Wijnaldum a „zavesil“.

Zverenci Franka de Boera nestratili apetít útočiť ani po strelenom góle a už o tri minúty zamieril medzi žrde Weghorst. Útočník Wolfsburgu sa dočkal v 59. minúte.

Ukrajinskí obrancovia pod tlakom v preplnenej šestnástke nedokázali odkopnúť loptu a Weghorst ich problém „vyriešil“ prudkou strelou do siete.

Zdalo sa, že Holanďania zápas pohodlne dohrajú, no v 75. minúte si prevzal loptu za šestnástkou Jarmolenko a peknou strelou zamieril presne do rohu Stekelenburgovej brány.

O štyri minúty prišiel ďalší šok, keď po priamom kope vyrovnal hlavičkou Jaremčuk. Lepší tím v zápase si však napokon zapísal tri body do tabuľky.

Hráči v oranžovom sa vybrali v 85. minúte opäť vo veľkom počte dopredu, Aké odcentroval a Zinčenko prehral hlavičkový súboj s Dumfriesom, ktorý rozhodol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport