Na hlavný obsah

ME vo futbale sa uskutočnia v jedenástich krajinách. Druhý raz s účasťou Slovákov (+program)

Víťaz turnaja môže zarobiť až 34 miliónov eur.

ME vo futbale sa uskutočnia v jedenástich krajinách. Druhý raz s účasťou Slovákov (+program)
Na snímke logo EURO 2020 a slovenskí futbalisti. Foto: UEFA, TASR, koláž: RTVS

Po päťročnej odmlke čaká na futbalových fanúšikov očakávaný sviatok. V piatok (11. 6.) odštartujú zápasom Turecka s Talianskom historicky šestnáste majstrovstvá Európy a druhé s účasťou reprezentácie SR, ktorá sa predstaví v E-skupine.

Šampionát ponúkne v šiestich skupinách po štyroch účastníkoch dohromady 51 duelov, ktoré uvidíte aj na obrazovkách RTVS, a to vrátane finále, ktoré sa odohrá na londýnskom Wembley 11. júla.

Kontinentálny šampionát sa mal pôvodne konať vlani, čo však neumožnila pandémia koronavírusu. Názov ME/EURO 2020 však pretrval.

Hrať sa budú naprieč Európou

Pôjde o druhé majstrovstvá starého kontinentu, na ktorých sa predstaví dohromady 24 účastníkov. Debut si vychutnajú reprezentácie Fínska a Severného Macedónska. Obhajcami titulu sú Portugalci. Historicky najúspešnejšími zase Nemci a Španieli (po tri tituly).

Hoci sa dosiaľ konal takýto šampionát vždy maximálne v dvoch usporiadateľských krajinách, tento rok to bude iné. Zápasy ME bude hostiť dohromady jedenásť štadiónov v jedenástich rôznych krajinách.

Európska futbalová únia (UEFA) sa tak rozhodla preto, že v roku 2020 malo byť jubilejné 60. výročie prvého kontinentálneho turnaja, ktorý sa konal vo Francúzsku. Zvíťazili v ňom reprezentanti ZSSR.

Pôvodne mala byť spoluorganizátorom aj dvanásta krajina – Írsko. Hlavné mesto Dublin však nedokázalo garantovať účasť fanúšikov a vzdalo sa usporiadateľských práv. Práve v írskej metropole malo pôvodne hrať aj Slovensko.

Rovnako sa menilo dejisko v rámci Španielska. Pôvodne nemala domáce zápasy „Furie Roja“ hostiť Sevilla ale Bilbao.

Diváci budú mať prístup na všetky štadióny. Ich počet bude závisieť od nariadení miestnych úradov. Napríklad Budapešť plánuje plnú kapacitu od začiatku turnaja.

Slovenskí futbalisti na ME 2020

Slovensko sa na kontinentálnom šampionáte predstaví druhý raz v histórii samostatnosti. Prvý raz sa to krajine podarilo v roku 2016. Vo Francúzsku vtedy prenikla do osemfinále. Tam stroskotala na Nemcoch (0:4).

Na tohtoročný turnaj sa zverenci trénera Štefana Tarkoviča kvalifikovali z baráže. V E-skupine skončili na treťom mieste za víťazným Chorvátskom a druhým Walesom, do play-off o ME sa však dostali cez Ligu národov.

V októbri 2020 v semifinále baráže vyradili Írsko, ktoré v Bratislave po bezgólovej remíze aj po predĺžení zdolali 4:2 v rozstrele z 11 m. Finále baráže sa hralo v novembri v Belfaste a Slováci po góloch Juraja Kucku a Michala Ďuriša zdolali domáce Severné Írsko 2:1 po predĺžení.

V generálke na ME 2020 remizovali Slováci na pôde Rakúšanov (0:0) a rovnaký výsledok uhrali aj predtým v Bulharsku (1:1).

Slovenskí futbalisti si zahrajú v skupine na dvoch štadiónoch – v ruskom Petrohrade 14. júna o 18.00 h proti Poliakom a 18. júna o 15.00 h proti Švédom a v Seville proti domácemu Španielsku (23. júna o 18.00 h).

Jedna z najväčších hviezd tímu – stopér Interu Miláno Milan Škriniar vyjadril presvedčenie, že tím je na šampionát dobre pripravený.

„Myslím si, že sme ako mužstvo dobre nastavení. Boli sme dlhšie spolu, nacvičili sme si nejaké veci. Ešte aj v Petrohrade nám zostáva trochu času do prvého zápasu s Poľskom, ktorý bude veľmi dôležitý. Vstup do turnaja je vždy dôležitý,“ povedal pre web SFZ.

Pre ďalšie hviezdy tímu – kapitána Mareka Hamšíka či záložníka Juraja Kucku – to bude tretí veľký šampionát po MS 2010 či ME 2016. „Je tu dobrá atmosféra, všetci sme dobre naladení. Ideme tam s tým, že nechceme sklamať a niečo dokázať. Nech nám fanúšikovia držia palce a spolu si to užijeme,“ povedal Kucka.

Podľa šéfa SFZ Jána Kováčika je jasné, čo by bolo úspechom Slovenska na ME. „Postup zo skupiny, ktorá je veľmi ťažká,“ vyjadril sa pre RTVS.

Formát ME 2020

Každý tím odohrá na turnaji minimálne tri zápasy. V rámci šiestich skupín postúpia dva zo štyroch tímov priamo do osemfinále – tie na prvej a druhej priečke. Doplnia ich štyri najlepšie tímy z tretích miest.

Nasledovať bude eliminačná fáza, teda osemfinále, štvrťfinále, semifinále a finále. Súboj o bronz sa už tradične neuskutoční.

V skupinách sa budú hrať zápasy po 90 minútach (2 polčasy po 45 minút). Rovnako to bude aj vo vyraďovacej fáze, avšak ak sa niektoré zo stretnutí skončí remízou, bude nasledovať polhodinové predĺženie (2×15 min). Ak ani v ňom nespoznáme víťaza, bude nasledovať rozstrel zo značky bieleho bodu.

Arbitrom na šampionáte pomôže technológia videoasistenta rozhodcu (VAR), ktorá bude posudzovať sporné situácie ako ofsajdy či fauly v pokutovom území, tzv. šestnástke.

Zaujímavosti o ME 2020

UEFA celkovo rozdelí účastníkom šampionátu sumu 331 miliónov eur. Sumy pre jednotlivé tímy sa budú líšiť podľa toho, do akej fázy sa im podarí preniknúť. Budúci majster Európy môže zarobiť až 34 miliónov eur – o sedem miliónov eur viac ako na predchádzajúcom EURE.

Oficiálna lopta šampionátu ponesie názov Uniforia (mix slov jednota a eufória). Má reprezentovať rôznorodosť členov UEFA a jej dizajn obsahuje výrazné linky v rôznych farbách predstavujúce pestrosť turnaja. Šedo-čierne lemovanie má symbolizovať zmazanie hraníc v Európe.

Hymnou ME 2020 je skladba We Are The People od holandského DJ-a Martina Garrixa s členmi kapely U2 – spevákom Bonom Voxom a gitaristom Edgeom.

Maskotom ME 2020 je Skillzy – jeho podoba znázorňuje 10-ročného chlapca. UEFA ním chce osloviť všetky generácie. Jeho vystúpenia by mali dopĺňať aj interakcie s vybraným freestyle futbalistom.

Pohár Henriho Delaunaya pre víťaza šampionátu, pomenovaný po bývalom prezidentovi Francúzskej futbalovej federácie (FFF) a prvom generálnom UEFA, sa odovzdáva od roku 2008. Meria 60 cm a váži 8 kg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport