Na hlavný obsah

ME vo futbale: Slovensko sa po prehre 0:5 so Španielskom lúči so šampionátom

Španieli postupujú ďalej z 2. miesta a v osemfinále nastúpia proti Chorvátom.

ME vo futbale: Slovensko sa po prehre 0:5 so Španielskom lúči so šampionátom
Futbalový zápas Slovensko - Španielsko na EURO 2020. Foto: TASR/AP

Slovenská futbalová reprezentácia vo svojom treťom zápase E-skupiny na EURO 2020 proti Španielsku prehrala vysoko 0:5. Aktivite Španielom nestačili a s európskym šampionátom sa tak definitívne lúčia. Naopak Španielom sa po dvoch nevydarených zápasoch podarilo napokon postúpiť do osemfinále, kde sa stretnú s Chorvátskom.

Slovensko vstúpilo do zápasu pasívnejšie než ich súperi. Až na pár svetlých momentov museli prevažne odolávať tlaku Španielov. V 10. minúte rozhodcovia udelili pokutový kop v prospech španielskych futbalistov. Moratovu strelu však Dúbravka vyrazil.

Skóre otvoril nešťastným vlastným gólom hrdina predchádzajúcich momentov – Dúbravka. V nadstavenom čase ešte stihol zvýšiť skóre na 0:2 obranca Laporte. V prvom polčase Slováci nevyslali priamo na bránu ani jednu strelu.

Druhý polčas začali aktívnejšie slovenskí futbalisti. Zhruba po 10. sa situácia dramaticky obrátila. Slováci začali strácať na Španielov. V 56. minúte zvýšil na 0:3 Sarabia. Španielsko pokračovalo vo zvýšenej aktivite a v rozmedzí 67. až 71. minúte presadili dvakrát. Na 0:4 zvýšil striedajúci Torres. Posledný gól zápasu si opäť do vlastnej siete zrazil Kucka.

Kapitán slovenského tímu Marek Hamšík sa po zápase vyjadril, že Španieli predviedli krásnu hru. „Španieli ukázali krásu kombinačného futbalu. Dali sme im veľa priestoru. Veľa sme bránili a nemali síl do útoku. Vedeli sme, že to nemôžeme otvoriť, snažili sme sa to zavrieť na polke. Za stavu 0:2 sme to otvorili a potom sme dostali ďalšie góly. Musíme na našej hre ešte zapracovať. Škoda druhého polčasu, ale dva a pol zápasu bolo dobrých a odmakaných a máme na čom stavať,“ uviedol Hamšík.

Priebeh zápasu:

Prvý polčas:

Do zápasu vkročilo Španielsko aktívnejšie. V 5. minúte vyslal Morata nebezpečnú strieľanú prihrávku do pokutového územia. Po zásahu Dúbravku sa k odrazenej lopte dostal Azpilicueta, no strelu zblokoval jeden z brániacich hráčov.

V 6. minúte prišlo k takmer identickej prihrávke do slovenskej šestnástky od Morena, ale nikto zo Španielov sa k lopte nedostal.

V 9. minúte sa v pokutovom území dostali do kontaktu Koké s Hromadom. Po konzultácii s videorozhodcom udelili pokutový kop. Strelu Moratu však Dúbravka fantasticky zneškodnil.

Prvú žltú kartu v zápase dostal Duda v 12. minúte. Pekný center od Pedriho v 19. minúte Sarabia nezasiahol a lopta skončila v rukách Dúbravku. O niekoľko sekúnd neskôr vyslal nebezpečný center Azpilicueta. Ten však iba preletel pokutovým územím.

V 24. minúte vyslal Morata ďalšiu nebezpečnú strelu. Dúbravka vyrazil loptu na rohový kop. Vzápätí kopaný ďalší roh neohrozil slovenskú bránku. Pre vysoké teploty v Seville rozhodcovia nariadili v 26. minúte krátku občerstvovaciu prestávku.

V 30. minúte po hrubej chybe Šatku trafil konštrukciu brány Sarabia. Odrazenú loptu si nešťastne zrazil do vlastnej brány Dúbravka. Slovensko prehráva 0:1.

V 36. minúte sa po prihrávke Hamšíka dostal do úniku Duda. Rozhodcovia ale odpískali postavenie mimo hry. Prvú žltú kartu na strane Španielska udelil v 40. minúte rozhodca Kuipers Busquetsovi.

V nadstavenom čase 1. polčasu po skrumáži v šestnástke zvýšil na 0:2 stopér Laporte.

Druhý polčas:

Na začiatku druhého polčasu posiela Slovensko do hry dvoch čerstvých hráčov. Namiesto Dudu prišiel na ihrisko Ďuriš. Lobotka zasa vystriedal Hromadu.

Prvý gól druhého dejstva však opäť strieľajú Španieli. V 56. minúte sa po prihrávke Jordiho Albu presadil Sarabia. Druhú žltú kartu Španielska dostal v 60. minúte práve prihrávajúci Alba.

V 66. minúte prichádza k striedaniu aj na strane Španielska. Za Moratu naskočil do hry Torres, ktorý okamžite strieľa štvrtý gól Španielov. Slovensko reaguje ďalším dvojitým striedaním. Na ihrisko prichádzajú Weiss a Suslov.

Španielsko vyslalo do hry tiež dvoch čerstvých hráčov. Jeden z nich – Pau Torres – v 71. minúte vystrelil a lopta sa v pokutovom území nešťastne odrazila od Kucku do vlastnej brány. Slovensko prehráva už 0:5.

V 77. minúte opäť dvojité striedanie na strane Španielov. Oyarzabal a Traoré naskakujú do hry za Azpilicuetu a Morena. V 90. minúte strieda aj Slovensko. Hamšíka nahradil Bénes. Po zvoľnenej aktivite v posledných minútach sa zápas napokon skončil výsledkom 0:5.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport