Na hlavný obsah

ME vo futbale: Slovensko má tri body, Poľsko zdolalo tesne 2:1

Hrdinom sa stal Škriniar.

ME vo futbale: Slovensko má tri body, Poľsko zdolalo tesne 2:1
Foto zo zápasu Poľsko - Slovensko na ME 2020 vo futbale. Foto: TASR

Slovenskí futbalisti v pondelkovom (14. 6.) premiérovom zápase na ME 2020 zdolali v Petrohrade Poliakov 2:1. Víťazný gól strelil v 69. minúte Milan Škriniar. Do tabuľky E-skupiny si tak zverenci Štefana Tarkoviča pripísali tri body.

Slovensko sa presadilo gólovo už v 18. minúte po krásnom sóle Róberta Maka, ktorý oklamal poľských obrancov, dostal sa k brankárovi súpera Wojciechovi Szczesnému a práve od neho sa po zásahu do žrde odrazila lopta do bránky – išlo o vlastný gól.

Poľsku sa podarilo vyrovnať niekoľko sekúnd po začiatku druhého polčasu zásluhou Linettyho. Záverečnú polhodinu hry hrali Slováci v početnej výhode o jedného hráča po tom, ako sa vykartoval Krychowiak a situáciu využili vo svoj prospech v 69. minúte, keď sa po dobre zahranom rohu presadil Škriniar.

Poliaci mali napriek vylúčeniu útočnú prevahu, no gól na 2:2 sa im už streliť nepodarilo. „Nedá sa to opísať. Málokto možno čakal, že si odnesieme víťazstvo. Išli sme si za ním a určite nám pomohlo aj vylúčenie súpera,“ skonštatoval po zápase kapitán SR Marek Hamšík pre RTVS.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo dotiahnuť zápas do víťazného konca. Bojovali sme ako jeden muž a dnes sme za to boli odmenení,“ tešil sa strelec víťazného gólu Škriniar. „Chcem byť lídrom vzadu, pomáhať chlapcom a keď k tomu pridám gól, je to o to lepšie,“ doplnil k svojmu presnému zásahu.

Priebeh zápasu:

Prvý polčas:

Hamšík v tretej minúte dobre rozohral štandardnú situáciu, lopta sa dostala na hlavu Kucku, ktorý ju posielal do dobrej pozície Haraslínovi, ktorý ju ale nezasiahol.

V piatej minúte posúval Zielinski na hrot Lewandowskému, ostrostrelcovi súpera však jeho pokus zblokoval Škriniar.

Pekarík pohotovou hlavičkou zabránil nádejnému poľskému centru do šestnástky v 10. minúte.

Duda v 14. minúte predviedol krásnu individuálnu akciu z ľavého krídla a vystrelil. Zdalo sa, že jeho pokus skončil v bránke, trafil však len bočnú sieť.

V 18. minúte sa presadil Róbert Mak! Vo vápne krásne oklamal poľskú obranu, dostal sa do bezprostrednej blízkosti Szczesného a jeho strela namierila do žrde, od nej sa odrazila do poľského brankára a následne do siete. UEFA eviduje tento zásah ako vlastný gól.

V 27. minúte výborne vypálil Kucka tesne spoza šestnástky, jeho strela mierila tesne nad brvno.

V 33. minúte Pekarík prenikol popri outovej čiare a poslal nádejný center na Kucku, ktorého hlavička skončila v náruči Szcsezného.

Lewandowski sa v 42. minúte dostal v rohu šestnástky do nádejnej streleckej pozície, nemieril však presne.

Druhý polčas:

Expresný úvod Poľska. Už v 46. minúte sa na 1:1 presadil Linetty z bezprostrednej blízkosti. Hoci si Dúbravka siahol na loptu, tá doputovala až do siete.

Ten sa dostal do podobne dobrej šance aj v 51. min, avšak neposlal svoj tím do vedenia.

O dve minúty neskôr to skúsil odvážne Haraslín spoza šestnástky, jeho technická strela ale mierila vysoko nad svätyňu súpera.

V 62. minúte dostal Krychowiak druhú žltú kartu v zápase za faul na Hromadu, a tým pádom sa predčasne porúčal do šatní. Slovensko bude mať na trávniku o jedného hráča viac.

V 68. minúte pekne prenikal k šestnástke Kucka, posunul loptu Haraslínovi, ktorý vybojoval roh. Z neho sa presadil Milan Škriniar po prihrávke Hamšíka na 2:1.

V 78. minúte zostal po jednom z tvrdších súbojov pri autovej čiare na trávniku sedieť Pekarík, ktorého museli ošetriť. O minútu neskôr striedal.

Slovensko v závere urputne bráni najtesnejší náskok. Poliaci majú napriek oslabeniu útočnú prevahu. V nadstavenom čase ju v dobrej pozícii nezužitkoval Bednarek.

Dúbravka v nadstavenom čase fantasticky zasiahol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport