Na hlavný obsah

ME vo futbale: Slovensko podľahlo Švédsku 0:1, zápas rozhodla penalta

Ďalším súperom Slovákov budú Španieli.

ME vo futbale: Slovensko podľahlo Švédsku 0:1, zápas rozhodla penalta
Na snímke sa švédski futbalisti sa tešia z gólu. Foto: TASR/AP

Slovenskí futbaloví reprezentanti prehrali na ME so Švédskom 0:1. Jediným strelcom zápasu bol Emil Forsberg, ktorý v druhom polčase premenil pokutový kop. Slovensko má po dvoch odohratých zápasoch v rámci E-skupiny tri body po výhre nad Poľskom. Ďalší zápas odohrajú Slováci proti Španielom v stredu 23. júna o 18.00 h. Zápas prinesie RTVS.

Prvý polčas veľa futbalovej krásy nepriniesol. Na bránu mierila jediná strela, ktorú malo na konte Švédsko. V prvej polovici polčasu mali opticky viac z hry Švédi, neskôr iniciatívu prebrali slovenskí reprezentanti. Žltú kartu videl v 23. minúte Kristoffer Olsson.

Do II. polčasu vstúpili aktívnejšie hráči zo severu Európy, výborné šance mal najmä Isak. Rozhodujúci moment priniesla 77. minúta, kedy Forsberg premenil pokutový kop. Slováci sa ani po inkasovanom góle do výraznejšej šance nedostali a zápas ukončili bez strely na švédsku bránku.

Slovenského kapitána Mareka Hamšíka mrzela neodpískaná penalta pre Slovensko. Podľa neho tím doplatil na pasivitu v II. polčase. „Stále je to otvorené, musíme dobre zregenerovať. Vieme, že Španieli sú favoriti na prvenstvo v skupine a aj kandidáti na triumf na turnaji. Bude to veľmi náročné,“ povedal po zápase pre RTVS.

Podľa Ondreja Dudu išlo o remízový zápas, Slovensko si bod, ako povedal, zaslúžilo. „Málo sme sa tlačili dopredu, neboli sme nebezpeční. Inkasovali sme z penalty, no podľa mňa ich hráč ani nechcel dávať takú loptu do šestnástky, trochu mu to skĺzlo. Stále je šanca postúpiť. Máme pred sebou ešte jeden zápas. Urobíme všetko pre to, aby sme získali potrebný počet bodov. Hlavné bude, aby sme si udržali trpezlivosť,“ zhodnotil.

Rozhodujúci moment zápasu, penalta, nebola podľa brankára Martina Dúbravku odpískaná správne. „Som sklamaný, mali sme naviac. Mrzí ma, že to takto dopadlo. Chlapci makali a na konci možno mohla byť penalta v náš prospech. Boli sme lepší počas celého zápasu a nezaslúžili sme si prehrať. Mali sme viac z hry, lepšie držanie lopty. Pri samotnom pokutovom kope sa s tým nedalo nič robiť.  Trafil to prudko k tyči, takto sa majú kopať penalty.  Určite to nevzdáme. Na týchto dvoch zápasoch sa dá stavať. Do poslednej chvíle sa budeme biť,“ prisľúbil.

Priebeh zápasu:

Prvý polčas:

Prvú strelu zápasu vyslal v 3. minúte na bránu Slovenska Lindeloff, Dúbravka s ňou veľa starostí nemal. V 5. minúte Hamšík rozohral rohový kop. Najvyššie vyskočil Kucka, ale bránu minul. Roh neskôr kopali aj Švédi, bránku Dúbravku neohrozili.

Švédi v 13. minúte zahrávali štandardnú situáciu, po ktorej sa do dobrej šance tlačil Lustig, hlavou však slovenskú bránu míňa.

Švédski reprezentanti v 21. minúte zahrávali ďalší rohový kop, po sérii odrazov loptu zo 16-tky odkopol Koscelník. Ďalšiu švédsku útočnú aktivitu prerušil faul práve na Koscelníka. Švédsko má v súčasnosti viac z hry, Slováci sa málokedy dostanú k držaniu lopty.

Prvú žltú kartu zápasu vidí v 24. minúte Olsson po faule na Kucku. V 30. minúte sa v útočnej fáze ocitli aj Slováci, po niekoľkých centroch však bránku Olsena neohrozili. Vzruch nepriniesla ani následná štandardka.

V 35. minúte sa útočnou aktivitou prezentoval Hamšík, slovenský kapitán si však prihrávku zle spracoval a bránu súpera napokon neohrozil. V 38. minúte sa prezentoval Kucka dobrým nábehom do vápna, strelou však našiel len dobre pripravenú a sformovanú obranu Švédov.

V 43. minúte to strelou na bránku skúšal Hamšík, bránu však netrafil. Slováci majú ku koncu I. polčasu viac z hry a preberajú iniciatívu.

Druhý polčas:

V prvej minúte druhého dejstva sa do šance tlačil Isak, dobre však zakročila slovenská obrana. V 49. minúte zahrávali Švédi roh, Kucka loptu z nebezpečnej zóny odhlavičkoval. O minútu neskôr sa k rovnakej štandardnej situácii dostali aj Slováci, na bránu Švédov strieľal Duda, no mieril nad.

V 58. minúte sa do obrovskej šance dostal Kucka, jeho hlavičku švédsky brankár vyrazil. Vzruch bol však zbytočný, Kucka bol mimo hry. Do naozaj gólovej šance sa však dostali Švédi, Dúbravka svoj tím famóznym zákrokom podržal. Dobrú šancu Švédov priniesol aj následný roh.

Švédi sú v nápore a po tečovanej strele Isaka sa dostávajú k ďalšiemu rohu. Loptu z vápna odhlavičkoval Hubočan. V 64. minúte sme videli tri striedania: Za Švédsko išli hore Claesson a Quaison, za Slovensko Haraslín, ktorý vystriedal Pekaríka.

Isak v 67. minúte z bránkového územia len tesne hlavičkoval ponad brvno. Švédi majú v týchto fázach zápasu viac z hry. Isak sa v 71. minúte po individuálnej akcii dostal do ďalšej výbornej šance, Dúbravka jeho prízemnú strelu kryl.

Švédsky reprezentant Forsberg v 77. minúte premenil penaltu a dostáva svoj tím do vedenia.

Vynikajúcou individuálnou akciou sa opäť prezentoval Isak, pramenil z nej však len roh. Slováci sa ani po inkasovanom góle nevedia dostať do hry. V 87. minúte bola pred švédskou bránou skrumáž, Hancko sa cez viacero súperov nepresadil. Slovenskí reprezantanti sa do konca zápasu do výraznejšej šance už nedostali a Švédom podľahli 0:1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport