Na hlavný obsah

Mečiarove amnestie nebránia vydať medzinárodný zatykač, tvrdí európska advokátka

Vyšetrovanie únosu exprezidentovho syna môže pokračovať.

Mečiarove amnestie nebránia  vydať medzinárodný zatykač, tvrdí európska advokátka
Na archívnej snímke žena kráča do budovy Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu. Foto: TASR/AP

Generálna advokátka Súdneho dvora EÚ Juliane Kokottová vydala vo štvrtok (17. 6.) stanovisko v súvislosti s únosom syna bývalého prezidenta SR Michala Kováča ml. a rušením takzvaných Mečiarových amnestií.

Vyplýva z neho, že po zrušení amnestie možno vydať európsky zatykač na obžalovaných. Súdny dvor EÚ jej návrhom nie je viazaný, sudcovia vynesú rozsudok neskôr.

Vyšetrovanie obnovili po takmer dvoch desaťročiach

Slovenské úrady po takmer dvoch desaťročiach v roku 2017 opätovne otvorili prípad, v ktorom bolo z podielu na únose exprezidentovho syna do Rakúska obžalovaných 13 ľudí vrátane vtedajšieho šéfa tajnej služby Ivana Lexu.

Ich odsúdeniu za čin z roku 1995 však zabránili o tri roky neskôr amnestie vydané vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom, ktorý dočasne vykonával aj niektoré prezidentské funkcie.

Prezident Kováč vystupoval pred únosom voči Mečiarovi kriticky a mnohí pripisovali zodpovednosť za únos tajnej službe, ktorej úmyslom bolo Kováča zastrašiť.

Slovenský súd mal pochybnosti

Bratislavský okresný súd však predvlani nové vyšetrovanie prerušil a obrátil na európsku justíciu s otázkami, či je možné amnestovaných ľudí znovu stíhať. Slovenská justícia má obavy, aby neporušila princíp známy v právnej latinke ako „ne bis in idem“, a teda že človek nemôže byť za rovnaký skutok stíhaný dvakrát.

Advokátka súdu Juliane Kokottová aktuálne dospela k záveru, že amnestiami síce stíhanie už raz skončilo, obžalovaných ľudí však nadobro nezbavilo obvinenia. Tým, že slovenský parlament v roku 2017 amnestie zrušil, otvoril podľa advokátky možnosť na nové stíhanie.

Spomínaný princíp podľa Kokottovej „nevylučuje vydanie európskeho zatykača v prípade, keď bolo trestné stíhanie nakoniec prerušené vydaním amnestií bez toho, aby bola preskúmaná trestná zodpovednosť dotknutých osôb, ale kde rozhodnutie o prerušení prestalo platiť, keď bola amnestia zrušená“.

Stanoviská generálnych advokátov nie sú pre konečné rozhodnutie súdu právne záväzné, sudcovia k nim však vo väčšine prípadov prihliadajú. Verdikt zvyčajne nasleduje do niekoľkých mesiacov od vydania názoru súdneho poradcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet