Na hlavný obsah

Medici si budú prax dobiehať v letnej škole, prihlásili sa na ňu stovky študentov

Prax im doteraz znemožňovala pandémia koronavírusu.

Medici si budú prax dobiehať v letnej škole, prihlásili sa na ňu stovky študentov
Na ilustračnej snímke študenti medicíny. Foto: RTVS

Medikom z Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach sa začala letná škola. Študentom pomôže doplniť si chýbajúce znalosti z praktickej výučby, ktorú nemali pre pandémiu. Letná škola je síce dobrovoľná, no prihlásili sa na ňu stovky slovenských aj zahraničných medikov.

Študenti absolvujú prax nielen na lekárskej fakulte, ale aj vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb.

„Ja som pacienta nikdy v živote nevidela, a po tom, keď sa ma na skúške opýtal nejaký pán profesor, že kde sa napr. propaguje šelest, tak som mu vôbec nevedela odpovedať. Pretože áno, bola som to naučená z knižky, ale nevedela som prečo, nevedela som to vysvetliť. A už vôbec som ho nikdy nepočula,“ hovorí študentka tretieho ročníka medicíny Eva Ester Ferjová.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Prvé ročníky zubného lekárstva absolvujú v lete predklinickú prax. Čiže ošetrujú zuby tzv. fantómov v ústach. „A tam sa učia ako vypreparovať kaz, ako tam urobiť správnu plombu, aké nástroje sa používajú, ktoré majú v pravej ruke, v ľavej ruke. Ono sú to veci jednoduché, ale z knižiek sa to naučiť je ťažké, preto táto letná škola bude pre nich určite veľkým prínosom,“ myslí si prodekanka pre zubné lekárstvo LF UPJŠ v Košiciach Silvia Timková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko