Na hlavný obsah

Medveďa, ktorý sa potuloval v Sučanoch, zásahový tím uspal

Na zviera nezabrali žiadne formy plašenia.

Medveďa, ktorý sa potuloval v Sučanoch, zásahový tím uspal
Ilustračná snímka Foto: RTVS

Medveďa, ktorý stratil plachosť a pravidelne chodil do turčianskej obce Sučany, ani napriek niekoľkomesačnej snahe zásahového tímu nezmenil svoje správanie, a preto ho museli uspať. Vo štvrtok 17. júna o tom informovalo ministerstvo životného prostredia.

Nedospelá šelma navštevovala osídlené oblasti už od jesene, čo predstavovalo riziko pre bezpečnosť a zdravie ľudí.

„Zviera navyše nejavilo známky plachosti a nereagovalo na plašenie svetlom, zvukovými efektmi, či svetlicami. Nevyrušovala ho ani pyrotechnika, paintballové strelivo a ani medvedí sprej,“ priblížil envirorezort.

Zásahový tím pre medveďa hnedého podľa ministerstva všetky tieto druhy plašenia veľakrát vyskúšal, a preto bol nútený rozhodnúť o zneškodnení zvieraťa.

„Prípadný odchyt jedinca a jeho umiestnenie do odchovného zariadenia nebol možný, nakoľko sa jednalo o jedinca, navyknutého na život vo voľnej prírode, ktorý by sa nedokázal adaptovať na umelo vytvorené podmienky v zajatí,“ vysvetlilo ministerstvo.

Hrozilo, že to naučí aj mláďatá

Rezort uviedol, že uspaním zvieraťa sa nepredpokladá ani negatívny vplyv na populáciu medveďa hnedého v území európskeho významu Malá Fatra, keďže populácia je dostatočne stabilná.

„Pokiaľ by tento jedinec nebol vyradený z populácie, tak hrozilo reálne riziko, že ak by sa rozmnožil, tak by synatropné správanie (zviera žijúce na miestach ľudského obydlia, pozn. red.) naučil aj mláďatá,“ zhodnotilo ministerstvo životného prostredia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko