Na hlavný obsah

Merkelovú a Draghiho zaočkovali dvoma rôznymi vakcínami

V prvej dávke sa obaja zaočkovali AstraZenecou.

Merkelovú a Draghiho zaočkovali dvoma rôznymi vakcínami
Na snímke vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou. Vakcíny (zľava) od AstraZenecy, Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, Moderny. Foto: TASR/AP, fotokoláž: RTVS

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a talianskeho premiéra Maria Draghiho v utorok (22. 6.) zaočkovali druhou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

Merkelovú (66) zaočkovali prvou dávkou vakcíny od spoločnosti AstraZeneca ešte koncom apríla, keď nemecká vláda odporučila očkovať touto vakcínou iba ľudí nad 60 rokov. V druhej dávke sa nechala zaočkovať vakcínou od Moderny.

Draghi (73) dostal prvú očkovaciu látku tiež od spoločnosti AstraZeneca. Minulý týždeň však oznámil, že po prvom očkovaní sa v jeho tele vytvorilo málo protilátok, a preto sa rozhodol pri druhej dávke vakcíny zmeniť výrobcu. Zaočkovali ho vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Predstaviteľ Európskej liekovej agentúry (EMA) Marco Cavaleri sa začiatkom júna vyjadril, že v dôsledku obáv spôsobených zriedkavými prípadmi krvných zrazenín by sa krajiny EÚ mali vyhýbať podávaniu očkovacej látky od AstraZenecy aj ľuďom starším ako 60 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet