Na hlavný obsah

Mexická vláda bráni svoje ľudové vzory, odevné značky obvinila z krádeže

Okopírovali tradičné ľudové odevy, tvrdí Mexiko.

Mexická vláda bráni svoje ľudové vzory, odevné značky obvinila z krádeže
Na archívnej snímke z 18. marca 2020 chodkyňa kráča okolo zatvorenej predajne Zara v nemeckom meste Mannheim. Foto: TASR/AP

Mexické ministerstvo kultúry obvinilo z plagiátorstva španielsky odevný reťazec Zara. Dôvodom sú šaty z jeho poslednej kolekcie. Zara totiž podľa mexickej vlády okopírovala tradičný odev domorodých žien z juhu Mexika. Informoval o tom v utorok (1. 6.) server televízie CNN.

Podobnú sťažnosť, týkajúcu sa ale krátkych nohavíc či blúzok, poslalo Mexiko minulý mesiac americkým predajcom odevov Patowl a Anthropologie.

Mexické ministerstvo kultúry žiada odevné firmy o verejné vysvetlenie, prečo „sprivatizovali kolektívne vlastníctvo“ domorodých obyvateľov mexického štátu Oaxaca. Podľa ministerstva ide o ich mnohoročnú remeselnú tradíciu, ktorá je pre mnoho miestnych krajčírok ich jediným ekonomickým príjmom.

Mexická vláda v listoch spoločnostiam spomína medzinárodné dohovory o autorských právach a ochrane remeselného vlastníctva. Podľa denníka El País sa ale takéto prípady kolektívneho vlastníctva právne len ťažko preukazujú.

Nadnárodná textilná spoločnosť Inditex, pod ktorú spadá značka Zara, na otázku CNN uviedla, že rešpektuje mexické domorodé národy a že v prípade daných šiat „nebol ich vzor zámerne vypožičaný ani ovplyvnený umením mexických Mixtékov“. Firmy Patowl a Anthropologia na otázku CNN zatiaľ nereagovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet