Na hlavný obsah

Mikulcov odkaz Krajniakovi: Spravodlivosť a zákony platia pre všetkých, aj policajtov

V trestnom konaní má posledné slovo súd, tvrdí minister.

Mikulcov odkaz Krajniakovi: Spravodlivosť a zákony platia pre všetkých, aj policajtov
Zľava minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) Foto: TASR/koláž RTVS

Súčasná vláda deklarovala, že bude pracovať čestne a že spravodlivosť i zákony platia pre všetkých rovnako, a preto, ak sa trestnej činnosti dopúšťajú príslušníci Policajného zboru, platí to aj pre nich.

V reakcii na vyjadrenia ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktoré odzneli v diskusnej realácii Na telo, to v pondelok (7. 6.) uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Krajniak počas nedeľňajšej relácie vyhlásil, že sa Mikulec stráca v tom, čo sa mu v rezorte deje a nie je podľa neho možné, aby jedni policajti zatýkali druhých a opačne, tak vraj dobrý minister vnútra nekoná. Zároveň povedal, že žiada dôsledné vyšetrovanie prípadov.

„Nemôže to byť tak, že si zase budú v orgánoch činných v trestnom konaní rozhodovať, ktorý svedok je dobrý, ktorý je zlý. Keď na to pán Pčolinský upozornil, už je vo väzbe. Keď pán Kalavský, šéf operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), údajne vypovedal o týchto skutočnostiach, už na neho šiel návrh do väzby. Keď to inšpekcia vyšetruje, teraz zoberú pána Szabóa,“ skonštatoval.

Tieto veci sa podľa ministra práce nemajú zametať pod koberec. „Chceme, aby sa vyšetrili,“ dodal Krajniak.

Krajniakovi nerozumie

Mikulec oznámil, že plánuje iniciovať spoločné stretnutie s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a Krajniakom.

„Požiadam predsedu vlády o stretnutie aj za účasti ministra práce. Vždy som bol ministrovi Krajniakovi, rovnako ako všetkým členom vlády, k dispozícii, ak by mal záujem sa na mňa v prípade akýchkoľvek nejasností obrátiť,“ uviedol vo vyhlásení s tým, že, „bohužiaľ“, nerozumie Krajniakovým vyjadreniam o zatýkaní policajtov policajtmi.

„Verím, že nechceme existovať v spoločnosti, kde si budeme zakrývať oči pred páchaním trestnej činnosti bezpečnostnými zložkami len preto, že podľa pána Krajniaka tak dobrý minister vnútra nekoná,“ povedal Mikulec.

Slovensko sa podľa neho roky prizeralo politickým objednávkam, keď vyšetrovatelia museli v prvom rade poznať odpoveď na otázku, či je vôľa vyšetrovať nejaký skutok, alebo trestný čin.

„Pevne verím, že v rámci koalície máme zhodný názor na to, že nikto z nás nechce, aby sa takéto časy vrátili. Orgány činné v trestnom konaní konajú nezávisle a verím, že všetci vnímame aj systém kontrolných mechanizmov, v ktorom majú posledné slovo vždy naše súdy,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko