Na hlavný obsah

Mikulec nemá podporu celej koalície. Pčolinský zahlasuje za jeho odvolanie

Dvaja poslanci Sme rodina majú zelenú kartu, tvrdí Boris Kollár.

Mikulec nemá podporu celej koalície. Pčolinský zahlasuje za jeho odvolanie
Na snímke zľava minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a poslanec NR SR za Sme rodina Peter Pčolinský. Foto: TASR, koláž: RTVS

Koalícia sa môže opäť rozhádať – tentoraz na mene Roman Mikulec (OĽANO). Opozícia v utorok (8. 6.) podáva návrh na odvolanie ministra vnútra, mimoriadna schôdza bude presne o týždeň – v utorok 15. júna.

Jednoznačnú podporu však Mikulec nemá ani u koaličných strán. Hoci hnutie Sme rodina avizovalo, že sa pri tejto otázke zachová ako stabilný koaličný partner, šéf poslaneckého klubu Peter Pčolinský je rozhodnutý, že ministra nepodporí.

Mikulec svoj rezort nezvláda, tvrdí Pčolinský

Peter Pčolinský, brat väzobne stíhaného bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského, je rozhodnutý – hlasovať bude za odvolanie šéfa rezortu vnútra.

„Pretože minister nemá moju dôveru. Dlhodobo. Myslím si, že svoj rezort absolútne nezvláda, a to nie je nejaká vec stará mesiac či dva. Dlhodobo vnímam, že minister Mikulec jednoducho nezvláda rezort vnútra,“ povedal Peter Pčolinský pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kollár: Dvaja poslanci majú zelenú kartu

Podľa predsedu hnutia Borisa Kollára budú mať pri tomto hlasovaní dvaja poslanci Sme rodina voľnú ruku. Minimálne oni by mohli vysloviť nedôveru ministrovi.

„Vidím to tak, áno. Majú zelenú kartu, samozrejme, z pochopiteľných dôvodov,“ vysvetlil pre RTVS Kollár. „Prajem si, aby ich viacej nebolo,“ dodal. Verí, že ministra podržia, rozprávať sa budú ešte budúci týždeň.

Mikulec má dôveru SaS

Zdá sa, že vyrozprávané to nateraz majú ďalší koaliční partneri. Juraj Šeliga zo Za ľudí nevidí dôvod na odvolanie ministra a pripájajú sa aj liberáli.

„Mali sme poslanecký klub, kde prišiel pán Mikulec a keď poslanci mali otázky, dostali odpovede. Má našu dôveru,“ povedala pre Rádiožurnál predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.

Podľa OĽANO je to za čiarou

A za svojho ministra sa obratom postavil aj poslanecký klub OĽANO – v reakcii na vyjadrenia Petra Pčolinského tvrdí, že je zárukou nezávislosti polície.

„Hlasovanie s opozíciou, obzvlášť pri vyslovovaní nedôvery koaličnému ministrovi, je podľa mňa za čiarou a určite sa tým potom budeme zaoberať,“ skonštatoval šéf klubu Michal Šípoš.

Na stanovisko ministra vnútra čakáme, minulý týždeň však avizoval, že sa z funkcie dobrovoľne odísť nechystá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko