Na hlavný obsah

Miliardár Branson dostal povolenie lietať s ľuďmi do vesmíru

Konkurovať mu budú Elon Musk a Jeff Bezos.

Miliardár Branson dostal povolenie lietať s ľuďmi do vesmíru
Na snímke vesmírne lietadlo spoločnosti Virgin Galactic s názvom Unity uskutočnilo v sobotu 22. mája 2021 svoj prvý úspešný suborbitálny kozmický let. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Virgin Galactic miliardára Richarda Bransona oznámila, že v piatok (25. 6.) dostala súhlas amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) lietať s ľuďmi do vesmíru.

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá v tejto súvislosti poukázala na rastúcu konkurenciu v rodiacom sa lukratívnom sektore vesmírneho cestovného ruchu.

Súhlas leteckého úradu získal Branson mesiac po ďalšom úspešnom teste raketoplánu VSS Unity. Stroj s dvoma pilotmi najprv vynieslo do výšky 13 kilometrov materské lietadlo VMS Eve. Potom sa raketoplán oddelil, na 60 sekúnd zapálil vlastné motory a trojnásobnou rýchlosťou zvuku dosiahol výšku 89,2 kilometra. Počas päťročného skúšobného obdobia to bol už šiesty let.

Riaditeľ Virgin Galactic Michael Colglazier po májovom teste povedal, že raketoplán Unity čakajú ešte ďalšie dva testovacie lety, kým začne k hraniciam vesmíru dopravovať prvých platiacich zákazníkov.

Colglazier v piatok vyhlásil, že „dnešný súhlas FAA nám dodáva istotu vo chvíli, keď mierime k prvému pilotovanému testu s plnou posádkou“.

Silná konkurencia

V oblasti vesmírnej turistiky je Bransonovým konkurentom spoločnosť Blue Origin amerického miliardára a zakladateľa firmy Amazon Jeffa Bezosa. Ten začiatkom júna oznámil, že 20. júla bude s bratom Markom členom posádky, ktorá pri 11 minút trvajúcom lete vystúpi s loďou New Shepard k hranici vesmíru vo výške 100 kilometrov.

Ďaleko úspešnejším konkurentom pri letoch súkromných spoločností do vesmíru je však firma SpaceX amerického podnikateľa a vesmírneho vizionára Elona Muska. Jej nosné rakety Falcon 9 a lode Dragon už dopravujú náklad aj astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). V budúcnosti počíta aj s vesmírnym turizmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet