Na hlavný obsah

Milióny dávok vakcíny od J&J boli zrejme kontaminované

Vyrobili ich v problémovej fabrike.

Milióny dávok vakcíny od J&J boli zrejme kontaminované
Zdravotník drží v ruke ampulku s vakcínou proti ochoreniu Covid-19 od firmy Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok (11. 6.) oznámil, že milióny dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J), ktoré vyrobili v problematickom závode v meste Baltimore, nesmú použiť – z dôvodu možnej kontaminácie.

Informovala o tom v sobotu (12. 6.) agentúra AFP. FDA uviedol, že „niekoľko“ šarží vakcíny vyrobených v prevádzke spoločnosti Emergent BioSolutions v Baltimore nie je vhodných na použitie. Každá z týchto šarží má niekoľko miliónov dávok.

FDA ani J&J nezverejnili presný počet týchto dávok, denník The New York Times však dané množstvo odhadol na 60 miliónov, pričom sa odvolal na informované zdroje.

Továreň musela v apríli zastaviť výrobu po tom, ako sa zistilo, že šarže látky používanej na výrobu vakcíny boli krížovo kontaminované zložkami z vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, čím sa údajne znehodnotilo 15 miliónov dávok.

FDA stále rozhoduje o tom, či povolí opätovné spustenie prevádzky v Baltimore. Zároveň podrobuje kontrole 60 miliónov dávok vakcíny od AstraZenecy, ktoré tam boli vyrobené a majú byť darované do zahraničia.

Podľa AFP všetky vakcíny od J&J, ktoré doteraz použili a distribuovali v USA, vyrobili v Holandsku a nie v Baltimore.

Kanada v reakcii na rozhodnutie FDA v piatok oznámila, že nebude distribuovať 300 000 dávok vakcíny od J&J, ktoré pochádzajú z problematickej prevádzky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet