Na hlavný obsah

Ministerstvo kultúry rozdelí na pomoc pamiatkam 5 miliónov eur

Peniaze pomôžu 322 pamiatkam.

Ministerstvo kultúry rozdelí na pomoc pamiatkam 5 miliónov eur
Na snímke zadný trakt renesančného kaštieľa v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota, ktorému začiatkom októbra 2019 zhorela šindľová strecha, 14. októbra 2019. Foto: TASR

Ministerstvo kultúry SR (MK SR) cez výzvu Obnovme si svoj dom – Obnova kultúrnych pamiatok prerozdelí medzi 322 pamiatok päť miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva kultúry SR Zuzana Viciaňová.

Výzvu ministerstvo vyhlásilo v decembri 2020 a žiadosti bolo možné predkladať po predĺžení do 15. februára 2021. Zo 622 prijatých žiadostí odborná komisia schválila 232 reštaurátorských projektov, deväť projektov zameraných na archeologický výskum a 94 projektov na čiastočné opravy alebo úplne výmeny striech.

Podporený bude aj Kaštieľ v Ožďanoch, ktorému minulý rok zhorel krov a Rímskokatolícky kostol v Gelnici, ktorému kompletne obnovia strechu. Z industriálnych pamiatok udelila komisia podporu na prvú etapu obnovy a výskumu unikátnej stavby Ferdinandovej huty v obci Pohorelá.

Pomoc dostanú pamiatky po šľachtických rodoch

Peniaze sa vyčlenia aj na rekonštrukciu monumentálnych krýpt šľachtických rodov Rakovských, teda Rakovskovcov v Turci a Plachých v Gemeri, na opravu parného rušňa Kysuckého múzea v Čadci či opravu historickej parnej lokomotívy z roku 1948 na Čiernohronskej železnici.

Finančne sa podporí aj budova kúrie s majerom z 18. storočia „Veľký štift“ v Senci, v ktorej priestoroch v minulosti sídlila aj jazdecká škola pre budúcich dôstojníkov v službách Rakúsko-Uhorska.

Kúria a majer patrili významnému uhorskému šľachtickému rodu Esterháziovcov, no v súčasnosti sa nachádza v zlom technickom stave a je nutná jej rekonštrukcia.

Podpora sa zameria na obnovu striech

Tohtoročnou prioritou podprogramu Obnova kultúrnych pamiatok je obnova striech. „Táto priorita je daná tým, že bez dobrej strechy žiadny objekt neprežije. V prípade, ak sa objekt nezreštauruje alebo neobnoví hneď v plnej miere, tak s kvalitne opravenou strechou vydrží dlhšie obdobie, počas ktorého sa očakáva zaistenie ďalších finančných prostriedkov na úplnú obnovu pamiatky,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Vo výzve tak uspelo aj viac ako 30 projektov výmeny strešných šindľov na cirkevné a svetské stavby na Gemeri. Finančné prostriedky ministerstvo poskytuje aj na obnovu kaštieľov v kritickom stavebno-technickom stave, na podporu tradičných stavebných technológií a umelecko-remeselných prác pri obnove kultúrnych pamiatok či na podporu pamiatok v menej rozvinutých okresoch, alebo v lokalitách, ktoré sú aktívnym centrom cestovného ruchu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko