Na hlavný obsah

MS v hokeji: Takmer nepostúpili zo skupiny. Kanaďania teraz oslavujú zisk zlata

Fíni neuspeli v úlohe obhajcov.

MS v hokeji: Takmer nepostúpili zo skupiny. Kanaďania teraz oslavujú zisk zlata
Radosť hráčov Kanady. Foto: TASR

Hokejisti Kanady sa stali majstrami sveta. V nedeľnom (6. 6.) finále tohtoročného svetového šampionátu v lotyšskej Rige zdolali Fínsko 3:2 po predĺžení. Víťazný gól strelil v 67. minúte Nick Paul.

Zaujímavosťou je, že v základnej časti obsadili Kanaďania v B-skupine 4. miesto so ziskom 10 bodov. Prvé tri zápasy na šampionáte prehrali a na postup do štvrťfinále čakali do poslednej chvíle, pričom to nemali vo vlastných rukách. Teraz sú majstrami sveta po 27-krát v histórii.

„Javorové listy“ vo vyraďovacej časti zdolali postupne Ruský olympijský výbor (2:1 pp), rivala z USA (4:2) a následne aj „Suomi“.

Tím zo severu Európy neuspel v úlohe obhajcov cenného pohára. Z neho sa tešil na predošlých MS 2019 v Bratislave. Vtedy zdolal práve Kanadu 3:1. Minulý rok sa šampionát pre pandémiu koronavírusu neuskutočnil.

Od úvodu sa hral obojstranne rýchly hokej a začiatok zápasu vyznel lepšie pre Fínov. Kanaďania hrali dvakrát v krátkom slede v oslabení a krátko po návrate Paula z trestnej lavice sa pred brankárom Kuemperom zorientoval Ruohomaa a otvoril skóre – 1:0. Krátko na to Määtä nezvýšil náskok Fínov, keď neuspel v prečíslení. Na opačnej strane zblízka nevyrovnal Vilardi.

Kanaďania boli blízko ku gólu v 23. minúte, ale Comtois trafil pri dorážke iba do žŕdky. Krátko na to sa dostali k dvom presilovkám, v ktorých zatlačili Fínov a Comtois zblízka dorazil puk do odkrytej bránky – 1:1. Inkasovaný gól naštartoval severanov, ale Kanaďania im zmarili viacero príležitostí. V 37. minúte sa už kanadskí hráči tešili z gólu na 2:1, no zásah Henriquea neplatil pre postavenie mimo hry.

Tretia tretina sa začala kanadským tlakom, ale fínska obrana sa nenechala zaskočiť. Brankár Olkinuora zvládol aj situáciu zo 45. minúty, keď s problémami zareagoval na odraz puku od zadného mantinelu a Pirri zblízka neskóroval. O necelú minútu už Fíni viedli 2:1, keď obranca Lindbohm využil priestor v kanadskom pásme a prestrelil Kuempera – 2:1. Fíni následne nezvýšili náskok v presilovke, no Kanaďania ideálne naložili so svojou z 53. minúty. Comtois na hranici bránkoviska efektne posunul puk Henriqueovi a kanadský kapitán vyrovnal – 2:2. Do konca tretej tretiny si tímy strážili priestor pred bránkami a tak sa o víťazovi rozhodlo až v predĺžení.

O kanadskom prvenstve rozhodol v 67. minúte Paul, keď kombináciu s Brownom zakončil do prázdnej bránky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport