Na hlavný obsah

Na brehoch Liptovskej Mary pre nelegálnu výstavbu miznú stromy

Aktivisti bojujú o jej záchranu.

Na brehoch Liptovskej Mary pre nelegálnu výstavbu miznú stromy
Na ilustračnej snímke Liptovská Mara. Foto: RTVS

Aktivisti na Liptove bojujú o záchranu Liptovskej Mary. Počas niekoľkých mesiacov tu totiž majitelia pozemkov na brehu priehrady vyrúbali ochranný les, pristavili si mobilné domy a začali bagrovať brehy.

Na niektorých pozemkoch sme zistili, že stromy boli nezákonne vyrúbané. Štátna ochrana prírody to postúpi na políciu,“ povedal pre televízny regionálny magazín RTVS Regina Roman Běhal z Občianskeho združenia Lipa  – Liptovskí aktivisti.

Myslí si, že by mali byť dané jasné podmienky, akýsi štatút Liptovskej Mary, „ktorý by dával pravidlá, ako sa na Liptovskej Mare správať.“

Aktivistka Iveta Nedelská priblížila, že noví majitelia pozemkov začali robiť do bývalých ochranných lesov veľké zásahy. „Na niektorých úsekoch brehov Liptovskej Mary úplne odstránili vegetačný kryt, čo, samozrejme, spôsobilo zosuvy pôdy. Tie sa snažia teraz rôznym spevňovaním brehov obrovskými kamennými balvanmi zastaviť.“

„My sme odhodlaní, že pôjdeme ďalej. Písali sme aj prostredníctvom OZ Tatry list ministrovi Budajovi, ktorého by som chcel požiadať, aby začal konať, lebo Liptovská Mara ide v ceste Demänovskej doliny,“ dodal Běhal.

„Na brehu Liptovskej Mary sa nachádzajú aj také mobilné domy, ktoré sú čiernymi stavbami. Stavebný úrad sa nimi zaoberá v zmysle zákona,“ uviedla hovorkyňa MsÚ Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny