Na hlavný obsah

Na mapách National Geographic pribudne piaty oceán

Spoločnosť tak potvrdí názory mnohých odborníkov.

Na mapách National Geographic pribudne piaty oceán
Na snímke z januára 2018 ľadovec neďaleko britskej výskumnej stanice Rothera na Antarktickom polostrove. Foto: TASR/AP

Americká kartografická spoločnosť National Geographic zmení atlasy sveta, na ktorých nanovo pribudne piaty oceán. More okolo Antarktídy teraz ponesie pomenovanie Južný oceán, uviedla spoločnosť na twitteri. 

Vedci o pomenovaní vôd v najvzdialenejšej časti južnej pologule viedli spory, oficiálne použitie nového termínu na mapách je tak dôležitým medzníkom.

Vody okolo Antarktídy boli až doteraz na mapách označované len ako výbežky Atlantického, Indického a Tichého oceánu, teraz ale National Geographic svojím rozhodnutím posvätil názory mnohých odborníkov, že si Južný oceán zaslúži geografickú samostatnosť. Medzinárodná hydrografická organizácia (IHO) názov Južný oceán používa od roku 2000.

Jeho hranice netvorí pevnina

„Vedci o Južnom oceáne hovoria už dlho. Ale keďže neexistovala medzinárodná zhoda, tak sme toto pomenovanie oficiálne neuznávali. Bolo v tom špetka geografického vedectva,“ uviedol zástupca National Geographic Alex Tait.

Severná hranica Južného oceánu na mapách povedie medzi 50 a 62 stupňom južnej šírky, patriť doň už ale nebude Drakeov prieliv medzi Hornovým mysom v Južnej Amerike a Južnými Shetlandmi ani blízke More Scotia pri Antarktickom polostrove.

Na rozdiel od Tichého, Atlantického, Indického a Severného ľadového oceánu neohraničuje Južný oceán pevnina, ale podmorský antarktický cirkumpolárny prúd (ACC). Vďaka nemu má voda okolo Antarktídy iné vlastnosti, ktoré sú dôležité pre tisíce špecifických druhov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet