Na hlavný obsah

Na Morave vyčíňalo extrémne počasie, hlásia desiatky zranených

Do oblasti vyslali všetky záchranné zložky.

Na Morave vyčíňalo extrémne počasie, hlásia desiatky zranených
Ilustračná snímka - vyčíňanie tornáda na južnej Morave. Foto: CT24

Južnou Moravou sa vo štvrtok (24. 6.) prehnala silná búrka, išlo zrejme aj o tornádo. Zranenia utrpeli desiatky ľudí, hlásia aj škody na majetku. Časť obcí zrovnalo so zemou. Informujú o tom viaceré české portály.

Podľa záchranárov si búrky vyžiadali aj obete na životoch, nie je ale zatiaľ jasné, koľko ľudí zahynulo.

Ako informuje Česká televízia, nemocnica v Hodoníne zaznamenala jedno úmrtie aj medzi pacientami, ktorých prijala po silných búrkach a krupobití. Potvrdil to jej riaditeľ Antonín Tesařík. Presný počet úmrtí ale nevedel konkretizovať. Nemocnica podľa neho ošetrila odhadom až 200 zranených.

To, čo tu prežili zdravotníci, tu snáď ešte nebolo,” povedal Tesařík. Desiatky áut privážali zranených. Nemocnica spustila traumaplán a povolala zdravotníkov predovšetkým z Hodonína, pretože ľuďom z okolitých obcí bránili v príchode napríklad popadané stromy.

Najviac postihnutými sú prihraničné oblasti Břeclavska a Hodonínska, kde vyhlásili aj mimoriadnu udalosť tretieho stupňa. Na mieste zasahujú všetky zložky integrovaného záchranného systému, v pohotovosti je aj armáda. Pomoc prišla aj zo susedného Slovenska a Rakúska.

Podľa juhomoravského hajtmana Jana Grolicha sú najviac zasiahnuté obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky.

Spravodajský server ČT24 hovorí až o 150 zranených. Na mnohých popadali stromy alebo ich zavalili domy. Predpokladá sa, že viacerí ľudia sú ešte nezvestní a počet zranených narastie.

Búrky obmedzili aj verejnú autobusovú a vlakovú dopravu. Z oblasti hlásia množstvo strhnutých striech a v niektorých poškodených objektoch sa môžu nachádzať aj zavalení ľudia.

Po búrke je v Českej republike bez elektrickej energie 121 000 domácností. Minister dopravy Karel Havlíček vysvetlil, že momentálne nie je možné robiť opravy. Začne sa s nimi v piatok (25. 6.) o siedmej ráno.

Z Břeclavska hlásili aj silné krupobitie s krúpami veľkosti tenisových loptičiek. Rozbíjali strechy aj okná. Poškodili aj zámok vo Valticiach.

Podľa zástupcu starostu dediny Hrušky (okres Břeclav) Mareka Babisza je zrovnaná so zemou asi polovica obce. Silný vietor odniesol strechu z miestneho kostola a poškodil viacero áut, ktoré vymrštil na domy. Veľké škody hlásia aj z obce Lužice (okres Hodonín).

Silný vietor pozhadzoval stĺpy elektrického vedenia aj na hlavný diaľničný ťah. Česká diaľnica D2 v úseku Brno – Bratislava je v oboch úsekoch neprejazdná.

Výstrahy pred silnými búrkami vydal vo štvrtok aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Zasiahnuť by mali okres Skalica a okolie.

Pomoc zo Slovenska

Na pomoc zo Slovenska vyrazilo 11 sanitiek. Informuje o tom ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

Univerzitná nemocnica v Bratislave je pripravená prijať zranených pacientov podľa požiadaviek českej strany. Rovnako tak aj nemocnice v Skalici, Myjave a Malackách.

Pripravení pomôcť svojim kolegom sú aj slovenskí hasiči. Na stanicu do Kútov sa už presunuli z Bratislavy a Trnavy.

Neprejazdný hraničný priechod

Hraničný priechod s Českou republikou na diaľnici D2 je u našich západných susedov neprejazdný. Potvrdil to hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Doprava je v súčasnosti presmerovaná z diaľnice D2 cez Kúty až na územie Trenčianskeho kraja na hraničný priechod Drietomá. Predpoklad trvania tohto stavu odhadujeme na minimálne celú nočnú dobu,“ spresnil. Premávku usmerňujú dopravní policajti.

Najsilnejšie v moderných dejinách

V Čechách sú tornáda výnimočné. To, ktoré zasiahlo v štvrtok južnú Moravu, mohlo mať podľa českého meteorológa Michala Žáka silu až F4. Išlo by tak o najsilnejšiu búrku tohto typu v moderných dejinách ČR.

Sila tornád sa meria na základe Fujitovej stupnice. Najsilnejšie je F5. Doteraz boli v Čechách zaznamenané tornáda o sile F3.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet