Na hlavný obsah

Na novej vesmírnej stanici zakotvili traja čínski tajkonauti

Peking častuje misiu hneď niekoľkými superlatívami.

Peking úspešne dopravil troch tajkonautov, teda čínskych kozmonautov, na čínsku vesmírnu stanicu. Budú na nej tri mesiace. Je to trikrát dlhšie, než ktorýkoľvek predošlý pobyt tajkonauta vo vesmíre.

„Naši tajkonauti boli predtým vo vesmíre vyše mesiaca a museli sa vyrovnať s množstvom zmien. Tesné priestory, žiadna gravitácia a podobne. To všetko na človeka veľmi vplýva. Deväťdesiat dní preto nebude žiadna hračka a sme si toho plne vedomí,“ povedala Huang Weifenová, šéfka čínskeho Vesmírneho výskumného centra.

Vesmírna loď Šen-čou 12 odštartovala z čínskeho kozmodromu v púšti Gobi. Peking častuje misiu hneď niekoľkými superlatívami. Okrem dĺžky pobytu na obežnej dráhe Zeme išlo aj o prvý štart pilotovanej čínskej vesmírnej rakety za posledných päť rokov.

Stanica Tchien-che, alebo Nebeská harmónia, bude obiehať Zem na nízkej orbite. Váži 66 ton, čo je asi pätina Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Po plánovanom ukončení prevádzky ISS v roku 2024 sa z nej zrejme stane jediný ľuďmi obývaný komplex vo vesmíre.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet