Na hlavný obsah

Na novele o vysokých školách sa stále pracuje. Univerzita Komenského zatiaľ nevidí kompromis

Rektori chcú riešiť najmä podfinancovanie.

Na novele o vysokých školách sa stále pracuje. Univerzita Komenského zatiaľ nevidí kompromis
Budova Univerzity Komenského na Šafarikovom námestí v Bratislave. Foto: TASR

Pripravovaná zmena zákona o vysokých školách stále nemá finálnu podobu. Viaceré univerzity na Slovensku ešte v marci vstúpili do protestu proti politizácii riadenia vysokých škôl a znižovaniu financií dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám.

Odvtedy už uplynuli viac ako štyri mesiace a stále nie je jasné, ako bude vyzerať kompromisné riešenie reformy o vysokých školách.

Na návrhu sa stále pracuje. Potvrdil to štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis. Rezort pripravil osem otázok, ktorými sa reprezentácií vysokých škôl pýta na názory v rôznych oblastiach, ktoré sa týkajú riadenia vysokých škôl, funkčných miest a externého štúdia.

Kompromis v zásadnej otázke

„Tiež by som bol radšej, keby to postupovalo rýchlejšie, na druhej strane rešpektujem, že keď je nejaký participatívny orgán, ktorý si postupne zberá z reprezentácií svoje feedbacky, môže to nejaký čas trvať,“ povedal Paulis pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podľa Filipa Šurana, predsedu Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), sa veci hýbu správnym smerom a do mesiaca by mohli nájsť kompromis aj v zásadnej otázke, ako je voľba rektora. 

„Ministerstvo školstva tam už spravilo malý ústupok, teda že netrvá na voľbe správnou radou a my sme navrhli kompromis, ktorým už Rada vysokých škôl SR (RVŠ) aj klub dekanov dali svoje vyjadrenia, že toto by bolo pre nich priechodné.

Teda rektora bude voliť naďalej akademický senát, ale za podmienky nejakého transparentného výberového konania a nie tak, ako je to teraz,“ priblížil.

Slovenská rektorská konferencia chce vyriešiť najmä podfinancovanie vzdelávania či výskumu. „Tie zásadné veci – kvalita škôl, vzdelávanie, výskum, financovanie, udržanie si našich slovenských študentov tu na Slovensku, aby sme nevyrábali kvalitných ľudí, absolventov odborníkov pre iné krajiny, ale pre našu krajinu,“ uviedol pre RTVS prezident konferencie Rudolf Kropil.

UK po lete obnoví protestné aktivity

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave zatiaľ kompromis v súvislosti s pripravovanou novelou vysokoškolského zákona nevidí. Počas letných mesiacov síce prerušuje protestné aktivity, ale v septembri ich plánuje opäť obnoviť.

„Požadovanú dohodu s ministerstvom školstva sme zatiaľ nedosiahli. Naďalej trváme na tom, že predložená novela vysokoškolského zákona nie je v poriadku. Obsahovo ani procesne,“ vysvetlila hovorkyňa UK v BA Lenka Miller.

Dodala, že s ministerstvom naďalej komunikujú, avšak zatiaľ nevedia, s akým výsledkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko