Na hlavný obsah

Na Slovensku odhalili ruskú mutáciu, odborníkov však viac trápi variant delta

Prípadná tretia vlna môže zasiahnuť jednotlivé regióny rozdielne.

Na Slovensku potvrdili novú ruskú mutáciu koronavírusu. Podľa odborníkov je však oveľa väčším problémom možný nástup indickej mutácie, známej najmä ako delta. Tento variant u nás zatiaľ nepotvrdili.

Výskyt nových mutácií môže skomplikovať epidemickú situáciu v krajine. Niektorí odborníci hovoria aj o možnom nástupe tretej vlny ochorenia, ktorá by mohla prísť už v lete. Tú by mohli jednotlivé regióny pocítiť rozdielne.

„Bratislava má 53 percent ľudí zaočkovaných prvou dávkou, tak tu úplne tú tretiu vlnu nečakáme. Čakáme ju tam hore na Kysuciach, na Orave, prípadne niektoré tie južné okresy, severné okresy, východné,“ uviedol dátový analytik Ivan Bošňák.

V Česku v utorok (22. 6.) potvrdili komunitné šírenie infekčnejšieho delta variantu. Pred zvýšeným rizikom zavlečenia nových mutácií by nás mohli ochrániť zmeny v cestovateľskom semafore, ktoré navrhuje konzílium odborníkov. Po novom by mal rozlišovať len zelené a čierne krajiny, pričom čierne by boli tie štáty, v ktorých sa delta variant už šíri.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko