Na hlavný obsah

Na Slovensku sa začala kúpacia sezóna, hygiena zmenila pravidlá pre rúška

Kúpaliská môžu byť otvorené podľa regionálnej situácie.

Na Slovensku sa začala kúpacia sezóna, hygiena zmenila pravidlá pre rúška
Na snímke kúpalisko Novolandia Rapovce v okrese Lučenec 20. augusta 2020. Foto: TASR

Kúpaliská na väčšine územia Slovenska už môžu byť otvorené na 50 % kapacity a viaceré z nich už spustili svoju prevádzku. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na otvorenú kúpaciu sezónu reaguje novou vyhláškou. Od štvrtka 17. júna ruší povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest.

Novinka, ktorá vyplýva z najnovšej vyhlášky ÚVZ, ruší povinnosť nosiť rúška alebo iné prekrytie horných dýchacích ciest na prírodných a umelých kúpaliskách, v akvaparkoch aj vo wellness zariadeniach. „Týka sa to interiérov aj exteriérov, bez ohľadu na farbu okresu podľa covidového automatu,“ dodali hygienici.

„Prekrytie horných dýchacích ciest však odporúčame na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí, napríklad brána pri vstupe, rady na občerstvenie, priestory hygienických zariadení a podobne,“ doplnil ÚVZ.

Kúpaliská bez obmedzení v zelených okresoch

Vo všeobecnosti sa na Slovensku hovorí o kúpacej sezóne v období od 15. júna do 15. septembra. Kúpaliská svoje brány ale otvárajú individuálne, či už podľa počasia, alebo podľa svojej pripravenosti. V tomto roku do toho vstupujú aj hygienické opatrenia v súvislosti s pandémiou.

Vďaka tomu, že na Slovensku sa epidemická situácia postupne zlepšuje, väčšina okresov je v lepších žltých alebo zelených fázach. Najprísnejšie pravidlá s obmedzením na maximálne 10 zákazníkov platia v súčasnosti v červených okresoch – v Kysuckom Novom Meste a v okrese Myjava, od budúceho pondelka (21. 6.) iba na Myjave.

Pri návšteve akvaparkov ostáva v platnosti povinnosť pre osoby staršie ako 10 rokov preukázať sa negatívnym výsledkom testu – buď antigénového, ktorý nemôže byť starší ako 24 hodín, alebo PCR či LAMP testu nie staršieho ako 72 hodín. „Test je možné nahradiť aj potvrdením o zaočkovaní (od prvej dávky musí uplynúť 21 dní) alebo potvrdením o prekonaní ochorenia (pred najviac 180 dňami),“ dodáva úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko