Na hlavný obsah

Na východe Ukrajiny zabili štyroch ľudí, obvinili armádu z ostreľovania sanitky

Povstalci hlásia porušenie prímeria.

Na východe Ukrajiny zabili štyroch ľudí, obvinili armádu z ostreľovania sanitky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny oznámili, že v pondelok (21. 6.) prišli o štyroch bojovníkov a päť ďalších utrpelo zranenia pri ostreľovaní, ktorým ukrajinské vládne sily podľa povstalcov porušili prímerie.

Zároveň obvinili vojakov, že po dohodnutom prímerí ostreľovali sanitku idúcu pre zranených a mŕtvych. Napísala to agentúra TASS s odvolaním sa na úrady vzbúrencov v Donecku. Ukrajinská armáda naopak informovala, že prímerie niekoľkokrát porušili povstalci paľbou z ťažkých zbraní.

Separatisti tvrdia, že najprv dopoludnia mínometné granáty, ktoré dopadli na ich pozície na predmestí Donecka, zabili troch ozbrojencov a jedného ťažko zranili.

Čoskoro popoludní sa potom údajne stala terčom paľby z protitankového granátometu evakuačná skupina idúca v sanitke pre zraneného a pre telá mŕtvych. Pri tomto incidente zomrel jeden „donecký obranca“ a štyria utrpeli zranenia, napísal TASS.

Podľa povstalcov evakuačná skupina vyrazila až po tom, ako s ukrajinskými predstaviteľmi v danej oblasti dohodli pokoj zbraní. Sanitka podľa nich bola označená a vojaci na ňu strieľali zámerne. Údajne sa niečo také stalo prvýkrát od začiatku ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny.

Ukrajinské médiá sa o takejto udalosti nezmienili. Agentúra Ukrinform len citovala správu štábu operácie ukrajinských síl pôsobiacich v oblasti konfliktu, podľa ktorej povstalci v pondelok trikrát narušili prímerie streľbou z mínometov kalibru 120 milimetrov a z protitankových granátometov. Na strane vládnych jednotiek vraj nikto nebol zranený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet