Na hlavný obsah

Na výročie protestov spred dvoch rokov zatkla polícia v Hongkongu troch ľudí

Minimálne desať ďalších si predvolala.

Na výročie protestov spred dvoch rokov zatkla polícia v Hongkongu troch ľudí
Protesty v Hongkongu. Foto: SITA/AP

Hongkonská polícia v sobotu (12. 6.), keď uplynuli dva roky od začiatku veľkých protestov, pri ktorých zástancovia demokracie zaplavili ulice tejto bývalej britskej kolónie, zatkla najmenej troch demonštrantov. Informovala o tom v nedeľu (13. 6.) agentúra Reuters.

Ide o mužov vo veku 15 až 19 rokov, ktorí sa dopustili výtržností a odmietli sa legitimovať. Najmenej desať ďalších ľudí si polícia predvolala, keďže porušili zákaz zhromažďovania.

Podľa oznámenia úradov tomu predchádzali protesty vo štvrtiach Kowloon a Mongkok, kde demonštranti skandovali heslá porušujúce národný bezpečnostný zákon, ktorý v Hongkongu platí od vlaňajšieho júna.

Časť účastníkov protestnej akcie podľa polície zablokovala cesty odpadkovými košmi a rôznymi predmetmi, čím ohrozovala verejné zdravie a bezpečnosť.

V sobotu sa v Hongkongu zhromaždili malé skupinky ľudí, aby si pripomenuli dva roky od začiatku veľkých prodemokratických protestov. Tisíce ľudí vtedy obklopili sídlo parlamentu v snahe zabrániť prijatiu zákona, ktorý mal umožniť vydávanie zatknutých ľudí do pevninskej Číny.

Podľa kritikov je nový bezpečnostný zákon porušením zásady „jedna krajina, dva systémy“, ku ktorej dodržiavaniu na 50 rokov sa Čína zaviazala, keď správu nad Hongkongom preberala od Británie v roku 1997.

V sobotu nasadili v Hongkongu podľa denníka South China Morning Post zhruba 2 000 policajtov.

V predvečer protestov polícia informovala, že zatkla dvoch ľudí pre podozrenie z podnecovania k nezákonnému zhromažďovaniu. Skupina študentských aktivistov uviedla, že polícia zatkla dvoch jej lídrov.

V nedeľu v Hongkongu podľa Reuters žiadne protesty nezaznamenali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet